Slovenski UMAR korigirao procjenu rasta na 4,6 posto u 2021.

Slovenski BDP ove bi godine, nakon lanjskog pada od 5,5 posto, mogao porasti za 4,6 posto, prema novoj procjeni vladinog ureda za makroekonomske analize (UMAR) koji je tako korigirao prijašnju prognozu o rastu od 4,3 posto.

Kao glavne pretpostavke za brže oživljavanje gospodarskih aktivnosti i potencijalni rizik za procijenjeni rast UMAR navodi epidemiološku situaciju i stupanj procijepljenosti stanovništva protiv Covida-19.

“Uz pretpostavku bržeg i trajnog poboljšanja epidemioloških prilika, te dostupnost cjepiva ili lijekova postoji mogućnost bržeg oporavka gospodarstva. Ključna će biti i brzina te učinkovitost korištenja europskih sredstava, te stanje u našim glavnim ekonomskim partnericama”, navodi se u analizi UMAR-a.

Za 2022. UMAR najavljuje rast BDP-a od 4,4 posto. Slovenska središnja banka (BS) u veljači je procijenila da će ovogodišnji rast BDP-a iznositi 3,1 posto, a iduće godine 4,5 posto. Prema prognozi Europske komisije iz prosinca prošle godine slovenska bi ekonomija ove godine mogla rasti za 4,7 posto, a iduće za 5,2 posto. (Hina)