Nastavljem promet Sueskim kanalom

Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Blokada Sueskog kanala vjerojatno će reosiguravateljima prouzročiti nekoliko stotina milijuna eura gubitaka, procijenila je agencija Fitch Ratings

Promet Sueskim kanalom, koji je bio blokiran nakon što se prošlog utorka zaglavio brod Ever Given, dugačak 400 metara i težak 200.000 tona, danas je nastavljen, a agencija Fitch Ratings procjenjuje da će blokada smanjiti zaradu globalnim reosiguravateljima, no da ipak ne bi trebala bitno utjecati na njihove kreditne profile. Cijene reosiguranja u pomorskom prometu i dalje će rasti, drži agencija.

Vozarine za tankere s naftnim proizvodima gotovo su se udvostručile od blokade, koja je poremetila globalne opskrbne lance i zaprijetila skupim kašnjenjima kompanijama, već pritisnutima ograničenjima uvedenima kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

“Konačni iznos gubitaka ovisit će o tome koliko će vremena spasilačkoj tvrtki trebati da u potpunosti oslobodi Ever Given i kada će se normalizirati brodski promet, ali Fitch procjenjuje da bi gubici lako mogli dosegnuti stotine milijuna eura.”

Vlasnik i osiguravatelji Ever Givena također se suočavaju s potraživanjima u ukupnom iznosu koji se mjeri u milijunima dolara, čak i ako se promet brzo normalizira, rekli su prošlog tjedna izvori u sektoru.

Veliki udio gubitaka vjerojatno će reosigurati globalni panel reosiguravatelja, priopćio je Fitch, dodajući da će to pojačati pritisak na njihove poslovne rezultate u prvoj polovini godine. Globalni reosiguratelji već su na udaru zbog prirodnih katastrofa poput zimskih oluja u SAD-u i poplava u Australiji, kao i gubitaka povezanih s pandemijom covida-19, podsjeća Reuters. (Hina/Reuters)