Europske burze nadomak rekordnih razina

Na europskim su burzama jutros cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa se STOXX 600 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, a od rekordne razine udaljen je još manje od 1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 6.782 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na rekordnih 14.907 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 6.049 bodova.

Premda su mnoge europske zemlje ‘zatvorene’ kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa, europske burze rastu jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize zbog novih fiskalnih poticaja u SAD-u i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

Pritom su splasnule zabrinutosti u vezi jučerašnjih vijesti da bi Nomura i Credit Suisse mogli izgubiti milijarde dolara jer američki hedge fond Archegos Capital ne može izvršiti svoje obveze. “Zabrinutosti su vrlo specifične i povezane s malim brojem hedge fondova. Ne očekujemo sustavne poremećaje”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,6 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,15 posto, na 29.432 boda. (Hina/Reuters)