HPK pozvao proizvođače da ispune upitnik o potrebama ulaganja u sektor mljekarstva

Foto/FaH/arhiva

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je proizvođače mlijeka da do kraja ovog tjedna ispune upitnik o potrebama ulaganja u sektor mljekarstva.

HPK je na svojim internetskim stranicama objavio upitnik o potrebama za ulaganje u sektor mljekarstva kako bi s konkretnim planovima za buduća ulaganja samih proizvođača mogao zatražiti da se ove godine objave investicijski natječaji za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je podsjetio na zahtjev Odbora za mljekarstvo da se u ovoj godini objavi natječaj za operaciju 4.1.1 “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka.

“Na žalost do sada je upitnik ispunio mali broj proizvođača mlijeka zbog čega ponovo apeliramo na njih da ga ispune kako bi imali temeljite podatke s kojima možemo ići prema resornom ministarstvu”, istaknuo je Jakopović.

Cilj upitnika je prikupiti informacije vezane uz broj poljoprivrednih gospodarstava koja planiraju ulagati u rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata za držanje krava, iznos troškova takvih radova, iznos kapaciteta objekata za držanje krava, popis potrebne opreme za objekte i sl.

“Kako bi se prikazala jasnija slika o investicijama koje se planiraju u sektoru mljekarstva, a s namjerom maksimalnog iskorištenja sredstava propisanih natječajem, još jednom pozivamo proizvođače da ispune upitnik”, kazao je predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar. 

Napominje i kako ih, obzirom na slab dosadašnji odaziv, brine da li uopće postoje planovi za ulaganja i zbog čega proizvođači mlijeka nemaju želju da se preko svoje institucije Hrvatske poljoprivredne komore jače bore za svoje interes i interes ovog sektora.

U HPK ponavljaju da je kroz mjera poljoprivredne politike za sektor proizvodnje mlijeka potrebno bolje osmisliti i napraviti akcijski plan na koji način provoditi investicijske mjere da one budu maksimalno učinkovite.

“Hrvatskom mljekarstvu su potrebna ulaganja kako bi pojedine farme mogle izdržati financijski pritisak i provoditi te investicije iz dohotka koji ostvaraju na tržištu”, naglasili su iz HPK. Podsjećaju i kako je Odbor za mljekarstvo nedavno zatražio da se program potpore za junice produži na slijedeće tri godine.

Mljekari inzistiraju i na provođenju mjera Programa ruralnog razvoja koje se odnose na proizvodnju električne energije i financiranje postrojenja na farmama koje proizvode mlijeko. To bi, kako navode, bio dodatni izvor prihoda mljekara da i kroz proizvodnju električne energije, preko bioplinskih i solarnih postrojenja, ojačaju svoj dohodak.

“Kako bi se sve ovo realiziralo i dobila snažna podrška državnih institucija važno je da čujemo i glas i potrebe samih proizvođača. Inertnost i ne odazivanje na ispunjavanje upitnika bit će samo znak da ne postoji dovoljan investicijski potencijal u ovom sektoru što će dugoročno usporiti ulaganja u mliječne farme, obnovu stočnog fonda i druge investicijske aktivnosti koje su potrebne ovom sektoru”, poručili su iz HPK.

Iznijeli su i podatke da su tijekom 2020. hrvatski proizvođači mlijeka isporučili 434,2 milijuna kilograma mlijeka, što je na razini  2019. godine. U siječnju je zabilježeno povećanje proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na siječanj lani. Plan je, kako navode iz Komore, da se do kraja ove godine proizvodnja poveća za 3.000.000 kg po  mjesecu, što se može postići kroz bolje uvjete držanja stoke i ulaganjem u genetiku.

Tijekom prošle godine u Hrvatsku je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 253,4 milijuna eura. Na kraju prošle godine bilo je 4.036 proizvođača mlijeka. (Hina)