Sir, mlijeko i mliječni proizvodi: Raste interes za proizvodima koji donose dobrobit organizmu

Osim usredotočenosti na cijenu zbog gospodarskih izazova, postoji sve veći interes potrošača za mliječne proizvode i alternative koje obećavaju dobrobit za zdravlje. Na vrhu zdravstvene agende su ključna područja zabrinutosti kao što su unos proteina, kalcij, obogaćeni proizvodi i intolerancija na laktozu.

Kategorija mliječnih proizvoda i alternativnih proizvoda na putu je da doživi ograničeni rast maloprodajnog obujma i prodaje trenutne vrijednosti u 2023., izvještavaju analitičari istraživačke agencije Euromonitor International. Nestabilna gospodarska klima koči maloprodajnu količinsku prodaju s povećanjem cijena goriva i ratom u Ukrajini koji dovode do rasta cijena nekih sastojaka roba. Štoviše, stalne globalne nestašice opskrbe izazvane pandemijom još uvijek nepovoljno utječu na kategoriju mliječnih proizvoda.

Visoka razina inflacije uzrokuje da potrošači postanu osjetljiviji na cijene, što navodi neke na smanjenje cijena i dovodi do niže razine lojalnosti marki. Kako bi povećali maloprodajnu prodaju, igrači u industriji nude atraktivne popuste, poput onih koji se mogu naći na višestrukim pakiranjima. Osim toga, ovi igrači nude veće pakete svojih proizvoda.

KLJUČNI TRENDOVI

Osim usredotočenosti na cijenu zbog gospodarskih izazova, postoji sve veći interes potrošača za mliječne proizvode i alternative koje obećavaju dobrobit za zdravlje. Na vrhu zdravstvene agende su ključna područja zabrinutosti kao što su unos proteina, kalcij, obogaćeni proizvodi i intolerancija na laktozu. Međutim, najveći porast interesa potrošača usmjeren je na mliječne proizvode biljnog podrijetla, potaknut sve većim brojem potrošača koji prelaze s mliječnih na nemliječne alternative. Dostupnost mliječnih proizvoda biljnog podrijetla u Hrvatskoj također se povećala, što je pomoglo u povećanju prodaje kategorije.

OČEKUJE SE RAST POTRAŽNJE

Uz očekivano smanjenje inflacije i poboljšanje kupovne moći potrošača, očekuje se da će mliječni proizvodi i zamjenski proizvodi u Hrvatskoj doživjeti blagi porast maloprodajnog rasta tijekom predviđenog razdoblja od narednih pet godina. Izgledi su obećavajući, s ukupnim stabilnim porastom potrošačke potražnje. Većina kategorija trebala bi se proširiti u skladu s tim.

Međutim, rast obujma maloprodaje može biti ograničen dozrijevanjem nekih mliječnih proizvoda i smanjenjem broja stanovnika u Hrvatskoj. Osim toga, neki se građani Hrvatske odlučuju smanjiti konzumaciju mliječnih proizvoda iz zdravstvenih i ekoloških razloga. Ovaj posljednji trend nastavit će se u pokretanju pomaka prema mliječnim proizvodima biljnog podrijetla, za koje se predviđa da će ostati najdinamičnija kategorija u narednom razdoblju, predviđaju analitičari Euromonitora.

RASTE IZBOR FUNKCIONALNIH PROIZVODA

Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari (voda, ugljikohidrati, proteini, masti), vitamina i minerala. Neki ljudi ne podnose laktozu, mliječni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, a intolerancija na laktozu jedna je od najčešćih intolerancija na hranu. Stoga se u posljednjih nekoliko godina dogodio ‘boom’ u proizvodnji i konzumaciji mliječnih proizvoda bez laktoze. Uz to, sve je veća popularnost zdravijih verzija mliječnih proizvoda koji su obogaćeni proteinima, ne sadrže dodani šećer i onih koji imaju smanjeni udio mliječne masti.

Mliječni proizvodi konzumiraju se gotovo u svakom kućanstvu i važan su dio naše prehrane. Uz ‘standardne’ mliječne proizvode, na tržištu sve češće izlaze novi mliječni proizvodi obogaćeni dodatnim hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima; zdravije nemasne, bezlaktozne, nezaslađene verzije poznatih proizvoda. Kako se sve više promovira zdrav način života, razni režimi prehrane, zdrave prehrambene navike, tako raste i broj proizvoda koji su dostupni građanima kako bi dostigli ciljeve zdravog životnog stila.

OMILJENI SIRNI ILI MLIJEČNI NAMAZ

Među omiljeni doručak pripremljen na brzinu, a s kvalitetnim sastojcima, spadaju sirni ili mliječni namaz namazan na krišku kruha ili omiljeno pecivo. Doda li se tome komadić povrća – paprika, salata ili avokado, te šalica mlijeka ili jogurta, riječ je o doručku s kojim možemo kvalitetno započeti dan. Sirni i mliječni namazi neizostavan su dio svakodnevne prehrane, bilo da je riječ o dječjem jelovniku ili onome za odrasle. Najprodavaniji su i dalje klasični namazi, bez ikakvih dodataka, ali potrošačima se nudi i sve širi asortiman namaza s okusima povrća, šunke, začina, tune i slično.

Kao izvor visokokvalitetnih bjelančevina i esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D, kvalitetan namaz je važan za ukupan dnevni unos minerala kalcija, što je od posebne važnosti za rast i očuvanje zdravlja kostiju.

Kako se lokalno gospodarstvo nastavlja boriti za oporavak od pandemije, analitičari agencije Euromonitor International zaključuju da smanjeni raspoloživi prihodi kućanstava pogoduju jogurtu, koji se općenito smatra pristupačnom, zdravom i raznolikom opcijom mliječnih proizvoda. Potrošači su također postali svjesniji poboljšanja svog zdravlja i imuniteta od izbijanja pandemije te za prehranu biraju zdravije oblike mliječnih proizvoda. Skyr je relativna novost u Hrvatskoj, ali i dalje dobiva veliku pozornost domaćih potrošača. Kao posljedica toga, svi glavni igrači u svojoj ponudi imaju svoju marku skyra.


Dodaju bogatstvo okusa i teksture mnogim jelima

Bez obzira koriste li se u pripremi obroka ili kao zdravi snack, mliječni proizvodi su neizostavni dio uravnotežene prehrane i pružaju brojne zdravstvene prednosti

Mliječni proizvodi ne pružaju organizmu samo bogatstvo okusa već i važne hranjive tvari za zdrav život. U mliječne proizvode ubrajamo mlijeka, jogurte, vrhnja za kuhanje, sireve, sirne i mliječne namaze, smoothije, mliječne deserte, pločice, snackove… Oni su važan izvor proteina, kalcija, vitamina D i drugih hranjivih tvari koje su ključne za zdravlje kostiju, mišića i imunološkog sustava. Osim toga, mliječni proizvodi dodaju bogatstvo okusa i teksture mnogim jelima i pružaju zadovoljstvo uživanja u hrani.

Od tvrdih sireva punjenih aromom pa sve do svježih, kremastih mliječnih proizvoda, ova kategorija hrane zadovoljava istančana nepca i osvaja sve dobne skupine ljudi. U mliječne napitke spadaju jogurt, kefir, kiselo mlijeko i drugi fermentirani mliječni napitci koji su bogati probioticima i korisni za probavu. Sirevi za mazanje su obično mekani i kremasti, idealni za mazanje na kruh ili korištenje u raznim receptima. Topivi sirevi za mazanje su neizostavan dio mnogih jela, sendviča i snackova diljem svijeta. Njihova kremasta tekstura i bogatstvo okusa čine ih savršenim dodatkom raznim jelima i zalogajima.

Proizvođači sve više dodaju razne dodatke poput bilja, začina, voća i orašastih plodova u topive sireve za mazanje kako bi stvorili raznolike okuse. Na primjer, sir s dodatkom češnjaka i začinskog bilja ili s dodatkom sušenih rajčica i maslina. Popularni su i sirevi koji su aromatizirani raznim sastojcima poput dima, paprike ili ljutih papričica.

Mlijeko je osnovni mliječni proizvod koji pruža važne hranjive tvari poput proteina, kalcija, vitamina D i B12 te drugih minerala i vitamina. Osim kravljeg mlijeka, postoje i alternativni izvori mlijeka poput sojina, bademova, kokosova i rižina mlijeka koji su pogodni za vegane i osobe intolerantne na laktozu.

Jogurti su fermentirani mliječni proizvodi koji su bogati probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje probavnog sustava. Jogurti su i izvrstan izvor proteina, kalcija i vitamina B12. Mogu biti aromatizirani raznim voćem, orašastim plodovima i začinima, pružajući široku paletu okusa i tekstura.

Vrhnje za kuhanje koristi se za obogaćivanje raznih jela. Koristi se u pripremi umaka, juha, deserta i drugih jela kako bi im dodao kremastu teksturu i bogatstvo okusa. Postoje različite vrste vrhnja za kuhanje, uključujući slatko, kiselo i biljno vrhnje, koji se mogu prilagoditi različitim prehrambenim potrebama i preferencijama.

Sirevi se mogu podijeliti na mnoge kategorije, uključujući tvrde sireve poput parmezana i cheddara, polutvrde sireve poput gouda i edamera, meke sireve poput briea i camemberta te plave sireve poput gorgonzole i roqueforta. Proizvođači sve više eksperimentiraju s dodacima poput začina, bilja, voća i orašastih plodova kako bi stvorili jedinstvene okuse i teksture koje privlače potrošače.

Potrošači, pak, sve više cijene lokalno proizvedene tvrde sireve koji odražavaju terroir regije i tradicionalne proizvodne tehnike. Rastuća svijest o održivosti potiče proizvođače na implementaciju ekološki prihvatljivih praksi u proizvodnji tvrdih sireva, uključujući smanjenje otpada i korištenje obnovljivih izvora energije. Povećana potražnja za mliječnim proizvodima biljnog podrijetla odražava se i na tržištu tvrdih sireva, gdje se nude razne alternative poput tvrdih sireva napravljenih od badema, soje i kokosa.

Topivi sirevi odlično se mažu na kruh za sendviče, dodajući bogatstvo okusa i kremastu teksturu. Često se koriste i u pripremi umaka za tjesteninu, pizze ili nachose. Topi ih s mlijekom ili vrhnjem kako bi se stvorila glatka i kremasta tekstura. Topivi sirevi savršeni su za pripremu brzih i ukusnih grickalica poput tostiranih krekera ili krekera od cijelog zrna, gdje se mogu poslužiti s voćem, orašastim plodovima ili džemom.

RAZNOLIKE KULINARSKE MOGUĆNOSTI

Mliječni proizvodi su nezamjenjivi u mnogim kulinarskim kreacijama pa ih se tako može koristiti za pripremu umaka: dodajte vrhnje za kuhanje u umake poput carbonara ili alfreda kako biste dobili kremastu teksturu i bogat okus. Jogurt se može koristiti kao osnova za smoothieje u koji dodaj razno voće, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće za hranjiv i ukusan napitak. Mlijeko i jogurt koristite se i u pripremi peciva, kolača i palačinki kako bi se postigla sočnost i mekoća tijesta. Jogurt može poslužiti kao osnova za razne deserte poput voćnih salata ili mousseova. Mliječni proizvodi nude bogatstvo okusa, hranjivih tvari i kulinarskih mogućnosti koje mogu obogatiti svaku prehranu. Bez obzira koriste li se u pripremi obroka ili kao zdravi snack, mliječni proizvodi su neizostavni dio uravnotežene prehrane i pružaju brojne zdravstvene prednosti. Uživajte u njihovoj raznolikosti i čaroliji okusa!