Nadzorni odbor Adris grupe dao suglasnost na zadržavanje lanjske dobiti

Nadzorni odbor Adris grupe dao je suglasnost na revidirane financijske izvještaje za 2020. godinu te na prijedlog Uprave da se prošlogodišnja dobit Adrisa d.d. poslije oporezivanja od 3,44 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, priopćeno je iz te grupe.

Osvrćući se na okolnosti poslovanja, poslovodstvo tvrtke istaknulo je kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, dovela do globalne gospodarske krize. Uz to, Hrvatsku su u 2020. godini pogodila i dva razorna potresa – u ožujku Zagrebu i krajem prosinca područje Sisačko-moslavačke županije s epicentrom kod Petrinje.  
 
U takvim okolnostima, navodi se u priopćenju, Adris grupa je, prema revidiranim konsolidiranim izvješćima za 2020. godinu, ostvarila ukupan prihod u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što je za 18 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Prihod od prodaje robe i usluga, pak, bio je 4,3 milijarde kuna ili 20 posto manji. 

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 586 milijuna kuna, što je 45,6 posto manje nego godinu ranije, dok je neto dobit bila 45 milijuna kuna, znatno manje nego godinu dana ranije kada je bila 506 milijuna kuna. Pritom je neto dobit Adrisa d.d. iznosila 3,44 milijuna kuna.

Grupa je, uz uloženih gotovo 500 milijuna kuna u 2020. godini, sačuvala financijski potencijal nužan za novi investicijski i razvojni ciklus, ističe se u priopćenju. 

Istarski dio turizma Grupe pokazao otpornost 

Protekla godina bila je najgora u povijesti turizma, s globalnim padom turističkih dolazaka od 74 posto. Hrvatska je pak, s padom broja dolazaka od oko 63 posto i noćenja oko 50 posto, ostvarila najbolji rezultat na Mediteranu. Pad u komercijalnom segmentu je 55 posto, ističe se u priopćenju.  

Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu Adrisova poslovanja pokrenute su brojne mjere optimalizacije poslovnih procesa i racionalizacije troškova. Zadržan je kontinuitet unaprjeđenja proizvoda te je i u toj zahtjevnoj godini uloženo 207 milijuna kuna, najvećim dijelom u podizanje kvalitete dodatnih sadržaja u kampovima Koversada/Porto Sole i Amarin. Nastavljene su i pripreme planiranih projekata te ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine. 

Maistra, uključujući i dubrovački hotel Hilton Imperial, u 2020. godini zabilježila je prodaju od 679 tisuća jedinica, što iznosi 45 posto ostvarenja u istom razdoblju prošle godine. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem ostvareno je 41 posto  prihoda od prodaje robe i usluga. 

HUP-Zagreb u 2020. godini ostvario je 18 posto prodanih jedinica i 20 posto prihoda od prodaje u odnosu na prethodnu 2019. godinu. 

Konsolidirani prihod od prodaje turističkog segmenta u 2020. godini iznosi 596 milijuna kuna, što predstavlja 35 posto ostvarenja prethodne godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 90 milijuna kuna, a neto gubitak 136 milijuna kuna. Ostvarena pozitivna EBITDA ukazuje na činjenicu da je u kriznoj 2020. godini turistički segment ostvario razinu operativne dobiti i likvidnosti dostatnu za redovito operativno poslovanje, navodi se u priopćenju.  

Croatia osiguranje osnažilo lidersku poziciju 

Croatia osiguranje u 2020. godini osnažilo je svoju vodeću tržišnu poziciju, ističe se dalje u priopćenju. Naime, prvi je put, nakon višegodišnjeg pada, preokrenut trend i postignut rast u tržišnom udjelu za 0,5 posto u odnosu na 2019. godinu, na 26,7 posto.

Ukupna bruto zaračunata premija iznosila je 2,67 milijardi kuna, a bruto zaračunata premija na razini CO grupe bila je 3,24 milijarde kuna ili 2 posto manja nego godinu ranije.

U 2020. godini CO grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 328 milijuna kuna, kaže se u priopćenju te dodaje da Croatia osiguranje trenutno ulaže više od 200 milijuna kuna u digitalizaciju i razvoj novih proizvoda.

Cromaris prodao više od 10.000 tona ribe

Koronakriza je krajem prvog i tijekom drugog tromjesečja 2020. uzrokovala brojne logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe. Zatvaranje ugostiteljskih objekata na ključnim tržištima dovelo je do pomaka prema maloprodajnim lancima. To je, kažu u Adrisu, zahtijevalo brzu prilagodbu u prodajnom portfelju te organizaciji proizvodnje i distribucije. 

Cromaris je u 2020. godini ostvario prodaju od 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. 

Prihodi od prodaje u 2020. godini dosegnuli su 512 milijuna kuna i bili su osam posto su veći od prošlogodišnjih. Cromaris je u 2020. godini ostvario neto dobit u iznosu od 9,2 milijuna kuna, ističe se u priopćenju. (Hina)