U Staroj Sušici uskoro postrojenje za preradu poljoprivrednih proizvoda

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije uređuje i oprema postrojenje za preradu poljoprivrednih proizvoda u Staroj Sušici, vrijedno oko 4,7 milijuna kuna, koje bi u punom pogonu trebalo biti tijekom ove godine pa su proizvođači pozvani da iskažu zanimanje za suradnju.

Kako je izjavio ravnatelj centra Dalibor Šoštarić, proizvođači s područja te županije moći će u postrojenju prerađivati odnosno proizvoditi bistre i mutne sokove, pekmeze i džemove i jaka alkoholna pića te sušiti voće i bilje.

Za to će im biti na raspolaganju preše, kotlovi, pasterizator, destilerija, sušara i druga oprema. Kapacitet pogona za preradu soka bit će 150 litara na sat, sušara će biti površine 25 četvornih metara, a za destilaciju će biti na raspolaganju manji kotao od 95 litara.

Dio opreme već je nabavljen, a za dio traje postupak javne nabave. Očekuje da će oprema vrijedna više od 1,5 milijuna kuna biti nabavljena do kraja godine, a do tada se očekuje i ishodovanje svih dozvola i početak rada postrojenja.

Proizvođači će svoje poljoprivredne proizvode morati dostaviti i podmiriti stvarne troškove prerade i ambalaže, ako nemaju vlastitu, ali bez naknade za preradu i proizvodnju.

Po riječima Šoštarića, svoje proizvode će na preradu moći dovesti ponajprije registrirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) iz županije, odnosno iz lokalnih jedinica koje su osnivači centra, ali i drugi građani, a o tom će biti određeni jasni uvjeti.

Iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije upućen je i poziv za iskazivanje interesa pčelara, o čemu će ovisiti hoće li biti nabavljena i oprema za punionicu meda.

Šoštarić je rekao da je bilo interesa pčelara, posebice jer je za korištenje oznake zemljopisnog porijekla “Goranskog meduna” potrebno da svi proizvodni procesi budu na području Gorskog kotara. Dodao je da se prikupljaju podaci, kako bi se utvrdilo koliki bi kapaciteti i koja oprema za punionicu meda bila potrebna.

Postrojenje za preradu poljoprivrednih proizvoda u Staroj Sušici oprema se u suradnji s Primorsko – goranskom županijom i drugim osnivačima centra, tj. 28 gradova i općina s područja te županije. Ukupna vrijednost investicije je oko 4,7 milijuna kuna, a najveći dio novca je osigurala županija. (Hina)