Poljoprivrednicima 6,7 mil. eura zajmova za obrtna sredstva

Iz HAMAG-BICRO-a su najavili da od petka, 12. travnja kreće zaprimanje zahtjeva za nove zajmove za obrtna sredstva koji su financirani iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, pri čemu maksimalni iznos zajma iznosi 25 tisuća eura uz kamatnu stopu od 0,50 posto, a predviđena alokacija za ovu godinu je 6,7 milijuna eura.

Novi financijski instrument “Obrtna sredstva SP ZPP” poljoprivrednicima na raspolaganje stavlja Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. U okviru ovog programa agencija će subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru izravno odobravati zajmove za financiranje obrtnih sredstava u skladu s uvjetima Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. godine (SP ZPP).

Zaprimanje zahtjeva za zajmove krenut će u petak, 12. travnja u 12 sati putem obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a, a namjena zajmova je financiranje obrtnih sredstava, odnosno financiranje troškova redovnog poslovanja, kao što su priprema sjetve, proizvodnja, sirovine i materijali i sl.

“Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnosti zajmova subjektima malog gospodarstva, uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja”, navodi se u priopćenju.

Predviđena alokacija za 2024. godinu od 6,7 milijuna eura raspodijeljena je prema vrstama intervencija, to jest vrstama ulaganja, pa tako na potpore za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju otpada 4,7 milijuna eura, a za potpore za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda te za razvoj poslovanja u ruralnim područjima po milijun eura.

“Zahtjevi za pojedinu vrstu intervencije zaprimat će se do iskorištenja predviđene alokacije za tu vrstu intervencije”, napominju iz HAMAG-BICRO-a. (Hina)