Počela berba vrgoračkih jagoda – očekuje se oko 600 tona uroda

Foto: Hina/Jure Divić

Počela je berba jagoda u vrgoračkom kraju, a ove se godine očekuje oko 600 tona visokokvalitetne jagode, istaknuto je na konferenciji za novinare Udruge “Vrgoračka jagoda”. Kvalitetne vrgoračke jagode na hrvatskim bi se tržnicama mogle naći već od sutra”, najavio je potpredsjednik te udruge Milan Franić. 

Prema riječima, očekuje se 600 tona visokokvalitetnih jagoda, što će vrgoračkim uzgajivačima donijeti prihod od 12 milijuna kuna. 

“Prati nas lijepo vrijeme i imat ćemo standardnu kvalitetu. Urod će biti visok i kvalitetan kod gotovo svih sto proizvođača, no 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su nastradala u prošlogodišnjoj poplavi u Kokorićima, nažalost, ostali su bez uroda i prihoda jer im je poplava uništila plastenike i nasade”, rekao je Franić. 

Dodao je kako je cijena jagoda 25 kuna po kilogramu, što je i dalje znatno niže od cijene u Europskoj uniji, koja se kreće između sedam i deset eura.

“Ali mi smo zadovoljni jer će vrgorački jagodari prihodovati oko 12 milijuna kuna na uloženih 5-6 milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete dobro. Stoga ćemo i dalje ulagati u podizanje kvalitete proizvodnje u kojoj sada imamo oko 80 posto nasada u tunel-plastenicima, što je zaštita od kiše i leda i jamči uzgoj bez upotrebe pesticida”, rekao je Franić. 

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najavio je da će Grad Vrgorac i dalje pomagati uzgajivačima jagoda sufinanciranjem sadnica, a zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom, dodao je, u posljednje tri godine iz programa poticaja sufinancirano je milijun sadnica. (Hina)