Maramice za upijanje boja: Veća pakiranja bilježe rast vrijednosne prodaje

Maramice za upijanje boja koriste se prilikom pranja u perilici radi sprječavanja međusobnog bojanja rublja

Analizirala: Tatjana Kovačević, NielsenIQ

Maramice za upijanje boja koriste se prilikom pranja u perilici rublja radi sprječavanja međusobnog bojanja rublja. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija maramica za upijanje boja zabilježila je pad vrijednosne prodaje dok je količinska prodaja stabilna.

Kroz moderne formate, hipermarkete i supermarkete prodaje se jedna trećina vrijednosne prodaje ove kategorije (26%) dok kroz ostale formate odlazi ostatak prodaje. Pakiranja s velikim brojem maramica 30+ imaju najveći vrijednosni tržišni udio od 55% te se može vidjeti da ta pakiranja bilježe i rast vrijednosne prodaje.

Prva tri proizvođača drže gotovo cijelu kategoriju s 98% vrijednosnog udjela. Abecednim redoslijedom oni su: Delta Pronature, Henkel i privatne robne marke.

Unatoč pravilnom sortiranju rublja, koje podrazumijeva pranje rublja sličnih boja u perilici, tijekom pranja može doći do prelijevanja boja s jedne odjeće na drugu. Rublje pri pranju ispušta višak boje koja se miješa s vodom i upija se na ostalo rublje. Također, odjeća jakih boja nakon više pranja gubi intenzitet i jasnoću, a bijelo rublje, iako se pere na visokim temperaturama i ne miješa s drugim bojama, s vremenom postaje sivo.

ZADRŽAVA INTENZITET BOJA

Proizvod koji pomaže da odjeća pri pranju u perilici rublja zadrži svoj intenzitet boja je maramica za upijanje boja koja se stavlja u bubanj perilice. Maramica pri pranju upija i zadržava otpuštenu boju, rublje ostaje sjajno i živahnih boja.

Maramice za upijanje boja i nečistoća sprječavaju prelijevanje boja – skupljaju boju i prljavštinu iz vode tijekom pranja i sprječavaju nastajanje sivila na bijelom rublju i ispiranje boja.

Njihova ‘magija’ je tehnološki objašnjena: kod svakog pranja odjeće u perilici topla voda i deterdžent utječu na to da tkanine ispuštaju boje, a te boje se onda talože na rublju i na njemu ostavljaju tragove, dok sama nečistoća uzrokuje sivilo. Ali kada se u bubanj perilice stavi maramica za upijanje boja, ona iz vode, poput magneta, prikuplja sve razlivene boje i nečistoće istovremeno ne dozvoljavajući da se boje tijekom pranja odvajaju s tkanine.

UPUTE ZA UPORABU

Maramicu je potrebno staviti u stražnji dio bubnja perilice prije stavljanja rublja. Zatim se u bubanj stavi odjeća za pranje, uobičajena količina deterdženta i izabere se željeni program pranja. Po završetku pranja, iskorištene maramice treba baciti u smeće, a nikako u WC školjku.

Preporučeno doziranje je jedna maramica za bijelo rublje te jedna do dvije maramice za šareno i bijelo rublje (ovisno o intenzitetu boja). Maramice za upijanje boja prikladne su za ručno i strojno pranje rublja, pri svim programima pranja i za sve vrste tkanina.