Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu

Kongres SAD-a

Američki vanjskotrgovinski deficit dosegao je novi rekord u ožujku 2021., jer je državna financijska pomoć građanima stimulirala potražnju potrošača za robom stranih proizvođača, javio je CNBC, a prenio internetski portal SEEbiz.

Nova runda plaćanja građanima od 1.400 američkih dolara po stanovniku i daljnji značajan napredak u oporavku domaćeg gospodarstva doveli su do povećanja neravnoteže američke trgovine robom i uslugama s ostatkom svijeta na 74,4 milijarde američkih dolara, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

To je najviša razina otkad je rekord započeo u siječnju 1992. godine i predstavlja porast od 57,6 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, kao i porast u odnosu na veljaču kada je deficit iznosio 70, 5 milijardi dolara.

Trgovinska neravnoteža povećala se za više od 22 posto na 36,9 milijardi dolara, a s Meksikom je skočila za 23,5 posto na 8,4 milijarde dolara.

Iako je američki izvoz u ožujku porastao za 200 milijardi dolara ili 6,6 posto, taj je rast nadoknađen nastavkom snažne potražnje za uvoznom robom, koja je porasla za 6,3 posto ili 274,5 milijardi dolara.