Vajda raste i nastavlja s investicijama

Marija Vučković i Vilim Simon

Izazovi koje je donijela pandemija bolesti COVID-19 nisu spriječili Mesnu industriju Vajda u Čakovcu, članicu Grupe Pivac, u nastavku razvoja uspješnog modela kooperacije i suradnje s domaćim proizvođačima svinja. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen rast obrade svinja od 43,37 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., odnosno rast od 74,61 posto u odnosu na 2020. godinu.

Rezultate kooperacije predstavili su u petak predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović i član Uprave Vajde Vilim Simon ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, tijekom njihovog posjeta Vajdi i obilaska proizvodnog pogona.

“U Vajdi svaku treću troškovnu kunu usmjeravamo u kooperaciju i iznimno smo ponosni na sve uspjehe koje smo dosad ostvarili, a najviše na odnos s našim kooperantima koji se temelji na povjerenju, poštovanju i obostranim pogodnostima. Ukupna je vrijednost svinja koje danas imamo u tovu diljem Hrvatske veća od 25 milijuna kuna i svakim danom pronalazimo nove načine da tu brojku povećamo kako bismo kooperantima pružili još veću sigurnost, a time i čitavoj Grupi Pivac osigurali dodatne količinu domaće sirovine u proizvodnji. Važno je istaknuti i činjenicu da pritom zadržavamo kontinuitet u prosječnoj težini svinja što je također pokazatelj sustavnosti u radu i organizaciji te odličnom funkcioniranju cjelokupnog lanca i svih njegovih sudionika“, istaknuo je Vilim Simon, član Uprave Mesne industrije Vajda i voditelj projekta kooperacije.

Nove investicije u zelenu energiju

Tijekom obilaska pogona predstavnici Vajde najavili su i realizaciju novog ugovora u ukupnom iznosu od 5.608.037,49 kuna za izgradnju fotonaponske elektrane, pri čemu će se iz EU fondova financirati iznos od 2.759.643,00 kuna. Elektrana nazivne snage 1,026 MW jedna je od najvećih takvog tipa na ovim prostorima, a Vajdi će osigurati 20 posto ukupnih potreba električne energije za pogon, dobivene iz “zelenog” izvora.

Darko Horvat i Marija Vučković

“Novom elektranom nastavljamo slijediti strategiju čitave Grupe Pivac koja se temelji na rastu, razvoju, ulaganjima i održivom, zelenom poslovanju. Nakon uspješno ostvarene investicije u vrijednosti preko 50 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, sad je na redu i realizacija nove investicije kojom ćemo ostvariti značajne uštede u opskrbi energijom te dati važan doprinos u očuvanju okoliša“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda, te nadodao kako investicijama tu nije kraj.

Naime, u vremenu koje slijedi najavljene su dodatne investicije u vrijednosti od gotovo 26 milijuna kuna koje će se financirati isključivo iz vlastitih sredstava, što dodatno pokazuje snagu i Vajde i Grupe Pivac unatoč pandemijskim vremenima.

Nastavak povećanja radničkih prava i pogodnosti

Kajmović je podsjetio na to da Vajda, osim ulaganja u proizvodne procese, opremu i objekte, kontinuirano ulaže i u svoje ljude. Tako je u prva tri mjeseca 2021. godine isplaćeno 20,94 posto više za plaće u odnosu na 2019. godinu, što je nastavak zacrtane politike i brojnih aktivnosti s ciljem privlačenja i zadržavanja dobrih radnika.

Alen Kajmović i Vilim Simon

Radnici u Vajdi ostvaruju brojna prava i pogodnosti, poput božićnice i uskrsnice, stimulativnog dijela plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, toplog obroka, jubilarnih nagrada i drugih. Velika su ulaganja i u privlačenje novih generacija mesara pa tako učenici koji se školuju za zanimanje mesara dobivaju 1.000 kuna stipendije i besplatne udžbenike, ostvaruju sva prava koja imaju i sami radnici vezano uz božićnice i uskrsnice te im je plaćen rad tijekom školskih praznika.

Razvoj kooperacije i dalje u samom fokusu razvoja Vajde

Na sastanku su Kajmović i Simon predstavili i buduće planove kada je sustav kooperacije u pitanju, a otvorene su i teme kojima se rade iskoraci u još kvalitetnijoj međusobnoj suradnji, posebice s državom. Podizanje svinjogojstva i hrvatskog stočarstva općenito, stvaranje uvjeta u kojima će se ostvariti zajednički cilj kada je samodostatnost u proizvodnji hrane u pitanju ono je čemu svi trebaju težiti, a spremnost na suradnju i stavljanje u funkciju svih raspoloživih, a neiskorištenih resursa svakako je jedan od temeljnih preduvjeta.

“Mesna industrija Vajda svojim rezultatima postavlja primjer kad je riječ o kontinuiranom razvoju i velikom napretku u izrazito kratkom roku od samo nekoliko godina te izuzetno efikasnom korištenju EU fondova. Ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede dijele s njom zajednički cilj, a to je nastavak ulaganja resursa i znanja u jačanje poljoprivredne proizvodnje te cjelokupnog gospodarskog napretka“, izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

“Vajda kontinuirano ulaže u razvoj te bilježi uzlazni trend u svojem poslovanju što posebno veseli, osobito ovdje na sjeveru Hrvatske te, možda i najbitnije, svoju pozitivnu praksu prenosi i na svoje kooperante. Riječ je o zdravoj tvrtki s velikim razvojnim potencijalom, a kontinuirana ulaganja i korištenje EU fondova garancija su da će Vajda nastaviti ubrzano razvijati sve segmente svojeg poslovanja“, izjavio je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

“Zahvalni smo ministarstvu poljoprivrede i ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine što su svojim posjetom izrazili podršku svemu što radimo u Vajdi i Grupi Pivac s ciljem jačanja prehrambene proizvodnje u Hrvatskoj. Puno je posla pred svima nama, ali smatram kako smo u Vajdi i Grupi Pivac nebrojeno puta do sada pokazali i dokazali kako se posla nikad nismo bojali“, zaključio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.