Najbolji mladi poljoprivrednik je Goran Vrabec

Goran Vrabec (u sredini) i Nikolina Zečić, Zaba (desno) (Foto: Hina / Zvonimir Kuhtić)

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2021. godinu je Goran Vrabec, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) iz Zagorja koje se bavi proizvodnjom chili papričica, a nagradu mu je uručio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Vrabec je izabran između 21 finalista, a za prvo mjesto je dobio i novčanu nagradu Zagrebačke banke u iznosu od 25 tisuća kuna.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 15 tisuća kuna dobila je Brankica Borović, čiji se OPG bavi proizvodnjom prirodne, dermatološki ispitane kozmetike s mirisom smilja i bademova ulja. Treće mjesto i nagrada od 10 tisuća kuna, prema glasovima stručnog žirija, pripala je vinaru Ivanu Gerštmajeru Zelemberu. Pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista je Ivan Palčić čiji se OPG bavi ratarskom proizvodnjom. 

Izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021. organizirali su hrvatska zastupnica u EP Sunčana Glavak, Ministarstvo poljoprivrede i Jutarnji list. Na natječaj koji je bio otvoren od 5. veljače do 4. ožujka pristiglo je rekordnih 68 prijava mladih poljoprivrednika, a u konkurenciji najboljih procjenom stručnog žirija ostalo je 21 najbolja projekta.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak osigurala je svim finalistima put u Bruxelles na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika.

Zagrebačka banka je također osigurala financijsku edukaciju mladim poljoprivrednicima te pomoć u ispunjavanju prijava za fondove Europske unije, a sponzor natječaja Konzum dobitnicima je osigurao plasman njihovih proizvoda na svojim prodajnim mjestima.

Glavak je istaknula kako je rekordan broj prijava na natječaj pokazatelj da postoji veliki interes mladih da ostanu u Hrvatskoj, da iskoriste ruralna područja, daju novu energiju i da se poljoprivrede sagleda kao velika dodana vrijednost u hrvatskom gospodarstvu.

Rekla je i kako je poljoprivreda okosnica hrvatskog i europskog gospodarstva, kako su ključ razvoja poljoprivrede upravo mladi te da ohrabruje činjenica što su Hrvatskoj na raspolaganju rekordno visoka sredstva iz EU fondova, a koja će se moći implementirati u nadogradnju poljoprivredne proizvodnje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je da “poljoprivredu nose investicije i inovacije bez kojih nema napretka, a u čemu je velika uloga upravo mladih”. Mladi su dokazano spremni na takvo što, lakše se prilagođavaju, lakše preuzimaju nove prakse, a poljoprivredna gospodarstva koja nose mladi su značajno tehnički učinkovitija, istaknula je.

Navela je i kako je Hrvatska po broju mladih poljoprivrednika nešto iznad EU prosjeka, odnosno mladih je poljoprivrednika 23.228, što je udio od 13,6 posto u ukupnom broju. “To nije dovoljno, no trend je pozitivan i raste, a mi težimo da njihov udio bude 20 posto i da se istovremeno smanji udio onih čiji broj godina premašuje 55”, rekla je.

Vučković je istaknula i da je veseli što mladi poljoprivrednici sve više koriste mjere iz Programa ruralnog razvoja, jer upravo on donosi strukturnu preobrazbu hrvatskog sela. Poručila je da poljoprivreda, ribarstvo i akvakultura mogu doista biti nositelji razvoja cijelog hrvatskog gospodarstva.

Jandroković je kazao kako ga veseli podatak da je Hrvatska iznad prosjeka EU po broju mladih poljoprivrednika te kako u tome vidi perspektivu i nadu za razvoja sela i ruralnih područja. Očito je i da su brojna, izdašna europska sredstva pomogla da jedan dio mladih ljudi prepozna priliku, vidi da je život  na selu često kvalitetniji nego u gradu, i da se od poljoprivrede može i zaraditi, uz veliko odricanje, rad i trud, istaknuo je.

Današnje nagrade, kako je kazao, pokazuju smjer u kojem hrvatska poljoprivreda ide i smjer u kojem mora ići u budućnosti – razvoj visokih tehnologija, umjetne inteligencije ali isto tako i briga o zaštiti okoliša i samoodrživosti kada je hrana u pitanju. (Hina)