Šampion izložbi bučinih ulja – ulje OPG-a Sinković iz Bedekovčine

Bučino ulje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Sinković iz Bedekovčine u Krapinsko-zagorskoj županiji šampion je 3. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria i 10. izložbe bučinih ulja Hrvatske, a nagrade su danas dodijeljene u Varaždinu. 

Na tu jedinstvenu izložbu bučinih ulja u Europi, koju organizira Varaždinska županija sa Savezom Alpe-Adria i 12 hrvatskih županija, ove je godine bilo prijavljeno 168 bučinih ulja iz četiri države – Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske.

Dodijeljeno je 15 zlatnih medalja u kategoriji hladno prešanih ulja te sedam zlata u kategoriji toplo prešanih ulja, a šampionu izložbe – bučinom ulju OPG-a Sinković varaždinski je župan Radimir Čačić dodijelio i nagradu u iznosu od 2.000 eura.

Čačić je rekao kako je ponosan na činjenicu da je pet uzoraka, i to pet različitih proizvođača iz Varaždinske županije dobilo pet svjetskih zlatnih medalja na najvećem sajmu prehrambenih proizvoda na svijetu koji obuhvaća preko 90 zemalja i oko 3500 uzoraka. “Ova nagrada samo pokazuje da istu tu razinu kvalitete imaju i naši kolege u susjednim županijama”, rekao je. 

Inače, ove je godine na 60. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selectionu u Bruxellesu varaždinsko bučino ulje osvojilo tri medalje za kvalitetu, a prošle su godine tu nagradu osvojila dva varaždinska bučina ulja (Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčević iz Nove Vesi Petrijanečke) dobila zlatne medalje za kvalitetu. 

U ime šampion ovogodišnjih izložbi bučinih ulja Alpe-Adria i Hrvatske nagradu je preuzeo Danijel Sinković, koji je istaknuo da ulažu izniman trud u kvalitetu proizvodnje, ali da nisu očekivali ovakvo priznanje.

“Visoki su pragovi ocjenjivanja i mora biti sve vrhunsko, kvalitetno. Znak ovakve kvalitete je poticaj za dalje, da se dalje trudimo, održavamo to savršenstvo i budemo prepoznatljivi u Hrvatskoj i svijetu”, rekao je. 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar iznimno je zadovoljan uspjehom proizvođača bučinog ulja iz Zagorja – osvojili su pet zlatnih medalja, 12 srebrnih, jednu brončanu i tri priznanja. 

Kolar smtara kako je organizacijom te izložbe Varaždinska županija napravila odličan posao, okupila cijelu kontinentalnu Hrvatsku i omogućila proizvođačima da bučino ulje, poput maslinovog, postane pravi hrvatski proizvod. (Hina)