BAT podigao procjenu godišnjih rezultata

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, podigao je procjenu rasta prihoda u ovoj godini, upućujući na dobar početak godine u poslovanju s novim proizvodima, poput e-cigareta i parilica.

Kompanija sada očekuje da će joj prihodi ove godine porasti nešto više od pet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva. Do sada su očekivali da će porasti tri do pet posto. Potvrdili su procjenu rasta prilagođene dobiti po dionici, za oko pet posto.

Ističu da su novim proizvodima “smanjenog rizika” osvojili veći udio na svim ključnim tržištima, uključujući SAD i Japan, napominjući da su u prva tri ovogodišnja mjeseca privukli 1,4 milijuna novih kupaca te ih sada imaju 14,9 milijuna.

Posebno je snažno porastao broj kupaca oralnih nikotinskih proizvoda u Švedskoj i Norveškoj, gdje BAT sada prema izvješću kontrolira više od polovine tržišta.

“I dalje očekujemo da će 2021. biti prekretnica za poslovanje, uz ubrzani rast prihoda od prodaje nove kategorije proizvoda i utiranje puta prema profitabilnosti” u tom dijelu poslovanja do 2025., ističe izvršni direktor Jack Bowles. 

Kompanija naglašava da još ne može pouzdano procijeniti izglede za američko tržište, ukazujući na “makroekonomske i fiskalne” nepoznanice.

BAT je prošle godine u novu kategoriju proizvoda uložio gotovo 500 milijuna funti (707 milijuna dolara) i planira do 2025. povećati prihode u tom dijelu poslovanja na pet milijardi funti i povećati broj kupaca do 2030. na 50 milijuna.

Na tržištu klasičnih cigareta BAT ove godine očekuje bolje rezultate nego sektor u cjelini, koji bi trebao bilježiti pad obujma prodaje za oko tri posto. (Hina/Reuters)