Iz poštovanja prema prirodi: Jana u 100% recikliranoj boci

Jana, prirodna mineralna voda, od sada je dostupna u ekološki prihvatljivijoj, 100% recikliranoj boci 0,5l. Time Jana, kao brend, ali i kompanija Jamnica, u čijem se portfelju Jana nalazi, rade veliki iskorak i dodatan napor u brizi za okoliš što je jedan od glavnih fokusa Jamničine strategije održivosti. Uvođenje ekološki prihvatljivije ambalaže konkretan je korak koji dokazuje da je pitanje održivosti i društveno odgovornog poslovanja imperativ i smjernica kompanije i njezinih brendova.

Uvođenje 100% reciklirane ambalaže (rPET) i ostalih oblika ekološki prihvatljivijih pakiranja smanjene težine te stalna ulaganja u tehnologiju, Jamničina su misija, obaveza i želja, istaknuo je Marinko Pleština, izvršni direktor proizvodnje, razvoja i kvalitete Grupe pića unutar Fortenova grupe.

“Nova Janina boca napravljena je od 100% reciklirane plastike koja proizlazi iz procesa kružne reciklaže. Proces recikliranja započinje od samog čovjeka i njegove svijesti da iskorištenu PET ambalažu odlaže u zato predviđene spremnike ili zbrinjava putem sustava za zbrinjavanje plastične ambalaže koji dugi niz godina postoji u Republici Hrvatskoj. Tako korištena i sakupljena ambalaža nije smeće već postaje sirovina za daljnju upotrebu i proizvodnju rPET-a. Korištenje reciklirane plastike uvelike doprinosi smanjenju količine otpada u našoj prirodi, a istovremeno se smanjuje ugljični otisak. Naime, pri proizvodnji rPET-a iz plastičnog reciklata smanjuje se emisija CO2 za 78% na godišnjoj razini u odnosu na količinu koju dobivamo pri proizvodnji predoblika, odnosno PET materijala iz novih sirovina. Recikliranje i korištenje rPET-a naša je misija, želja i strategija, a uskoro će biti i zakonska obaveza. Našu predanost tome ističemo znakom Going green koji možete pronaći na našim proizvodima“, kaže Pleština.

Uz napore vezane uz ambalažu, čime kompanija, ali i brendovi pokazuju brigu za okoliš i buduće naraštaje, konstantno se provodi i niz inicijativa koji doprinose dugoročnoj održivosti kompanije s obzirom da je društvena odgovornost integrirana u poslovanje, izvijestila je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica odnosa s javnošću i komunikacija Grupe pića.

„Naša DOP strategija fokusira se na pet područja: pakiranje i recikliranje, smanjenje ugljičnog otiska, zaštita vode, te briga o našim zaposlenicima i zajednici u kojoj poslujemo. Jedan od glavnih ciljeva naše strategije održivosti je uvođenje ekološki prihvatljivije ambalaže. Tako smo ove godine za Janu uveli boce od pola litre napravljene od 100% reciklirane plastike. Time ćemo do kraja godine smanjiti količinu plastike za 44 tone u odnosu na godinu prije, dok ćemo istovremeno smanjiti emisiju CO2 za 743 tone što je otprilike kao da je 185 automobila maknuto iz prometa“, najavila je Radić Bosanac.

Ovaj iskorak brenda Jana okosnica je i nove marketinške kampanje koja nosi naziv ”Iz poštovanja prema prirodi” čime Jana želi biti ambasador prirode i pomoći joj da se nastavi okretati dalje. Uz uvođenje 100% reciklirane boca, svi glavni brendovi Grupe pića (Jamnica, Jana u pakiranjima većima od 0,5l, Sarajevski kiseljak, Mg Mivela, Sky cola) uvode PET ambalažu smanjene težine. Tako će korištenjem predoblika smanjene težine i 100% recikliranih predoblika u ovoj godini Grupa pića smanjiti količinu plastike za 640 tona, a emisiju CO2 za oko 9%.