Potrošačke cijene u SAD-u porasle najsnažnije u 13 godina

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u lipnju najsnažnije u 13 godina pod utjecajem ograničenja u opskrbi i poskupljenja usluga povezanih s putovanjima, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju za 0,9 posto u odnosu na svibanj, najsnažnije od lipnja 2008. godine. U svibnju uvećan je 0,6 posto. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem cijene su porasle 5,4 posto, najviše od kolovoza 2008. godine. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem bile su porasle 5,0 posto.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, cijene su u lipnju na godišnjoj razini porasle 4,5 posto, što je njihov najveći rast od studenoga 1991. U svibnju uvećane su 3,8 posto.

Rast cijena podupire snažna potražnja, potaknuta cijepljenjem protiv covida 19, niskim kamatnim stopama i vladinim potporama od gotovo 6.000 milijardi dolara od početka širenja koronavirusa u SAD-u u ožujku prošle godine, i problemi u lancima nabave.

U proteklim mjesecima glavni je pokretač inflacije bila globalna nestašica poluvodiča, koja je prisilila autokompanije da smanje proizvodnju, što je rezultiralo snažnim rastom cijena rabljenih automobila i kamiona. U lipnju poskočile su čak 10,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Potpora rastu cijena bio je i oporavak potražnje za putovanjima i smještajem u hotelima i motelima, zahvaljujući ubrzanom cijepljenju Amerikanaca protiv covida 19.

Visoke stope inflacije odražavaju i nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini, a utjecaj tog faktora postupno će slabiti u idućim mjesecima. Inflacija je u lipnju vjerojatno dosegnula vrhunac, ali trebala bi ostati povišena do kraja ove godine i u dijelu iduće  budući da su cijene brojnih usluga povezanih s putovanjima još uvijek ispod pretpandemijskih razina, napominje Reuters.

Predsjednik središnje banke Jerome Powell u više je navrata naglašavao da će cijene rasti tek u ograničenom vremenskom razdoblju, predviđajući normalizaciju i prilagodbu lanaca nabave. Njegovo mišljenje dijeli i ministrica financija Janet Yellen. (Hina/Reuters)