Tetra Pak i Stora Enso udružuju snage za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže u Poljskoj

Dvije će se tvrtke udružiti kako bi osigurale cirkularna rješenja za tržište. Ulaganje u cjelovito rješenje za reciklažu za cilj ima značajno poboljšati recikliranje diljem Srednje i istočne Europe.

Partnerstvo koje je uslijedilo nakon sveobuhvatne studije izvedivosti za cilj ima pokretanje linije velikog kapaciteta za repulpiranje kartona u proizvodnom pogonu Ostrołęka tvrtke Stora Enso u Poljskoj. Linija će utrostručiti godišnji kapacitet recikliranja iskorištene kartonske ambalaže u Poljskoj sa sadašnjih 25.000 na 75.000 tona. To će omogućiti reciklažu cjelokupne količine kartonske ambalaže za napitke koja se prodaje u zemlji, kao i one iz susjednih zemalja uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku.

Charles Brand, predsjednik tvrtke Tetra Pak za Europu i Centralnu Aziju (Foto: Christophe Moratal)

Ukupna vrijednost investicije iznosi 29,1 milijuna eura. Tvrtka Stora Enso uložit će 17 milijuna eura u novu liniju za repulpiranje iz koje će se odvajati kartonska vlakna, dok će Tetra Pak zajedno s Plastigramom uložiti ukupno 12,1 milijuna eura za izgradnju dodatne linije. Time će se dobiti i odvojeno reciklirati polimeri i aluminij pomoću patentirane tehnologije odvajanja. Obje linije bit će u pogonu početkom 2023. godine.

Odvojeni materijali koristit će se kao sirovine za razne krajnje primjene. Reciklirana vlakna integrirat će se u Stora Enso reciklirane panele. Odvojeni polimeri i aluminij dobit će novi život u obliku različitih vrsta proizvoda, poput paleta i folija.

Cilj ovog ulaganja je doprinijeti razvoju kružnog gospodarstva na nacionalnoj razini. Također, ono će biti u potpunosti usklađeno s europskim programom Green Deal. Prikupljenom kartonskom ambalažom upravljat će se na ekološki prihvatljiv način, a materijali koji proizlaze iz postupka recikliranja će se u potpunosti iskoristiti.

“Višeslojna kartonska ambalaža danas se može reciklirati. Ona se prikuplja i reciklira tamo gdje postoji infrastruktura za upravljanje otpadom i recikliranje. Ali nama to nije dovoljno. Tražimo prilike duž cijelog lanca vrijednosti recikliranja kako bismo unaprijedili reciklažu višeslojne kartonske ambalaže te razvili rješenja za učinkovito recikliranje svih dijelova ambalaže, uključujući polimere i aluminij. Stoga sam vrlo ponosan na ovu investiciju, kao i na snažno partnerstvo s tvrtkom Stora Enso koje je omogućilo ovaj napredak. Suradnja je ključna za ostvarenje naše krajnje ambicije – svijeta u kojem se sva kartonska ambalaža prikuplja, reciklira i nikad ne postaje otpad“, izjavio je Charles Brand, predsjednik tvrtke Tetra Pak za Europu i Centralnu Aziju.

„Tvrtka Stora Enso isporučuje materijale za ambalažu proizvedene iz obnovljivih izvora. S ovim proširenjem moći ćemo napredovati prema većem stupnju recikliranja, što je ključan čimbenik za omogućavanje kružne bio-ekonomije. Sretni smo što udružujemo snage s tvrtkom Tetra Pak u onome što će biti još jedna važna prekretnica prema potpuno cirkularnoj budućnosti koju očekujemo ostvariti. Štoviše, s napretkom sustava za prikupljanje na razini EU, ovaj projekt ima potencijal povećati kapacitete za dodatne količine u budućnosti”, rekao je Hannu Kasurinen, izvršni potpredsjednik odjela za ambalažne materijale tvrtke Stora Enso.