Red Dot za dizajn etikete biodinamičkih vina Šuran

Nagrađenim rješenjem rovinjski Studio Tumpić/Prenc dočarao je mikrokozmos biodinamičkih vina tretiranih samo prirodnim pripravcima

Najprestižnija međunarodna nagrada na području dizajna – Red Dot dodijeljena je za etiketu Vina Šuran, vinarije čiji se rad temelji na načelu biodinamičke poljoprivrede. Svojim originalnim rješenjem zaslužan je za to rovinjski Studio Tumpić/Prenc, već nagrađivan ovim važnim priznanjem.

Biodinamička vina dobivena su od grožđa tretiranog samo posebnim prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Studio Tumpić/Prenc predočio je tu aktivnost kroz prikaz slojeva tla, dok mikroorganizme predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane. Tekst na etiketi maksimalno je smanjen te nevidljiv golom oku, no potrošaču je ponuđeno povećalo integrirano u poklopac posebno dizajnirane kutije u kojoj se boca nalazi.

Rovinjski vinar Petar Šuran odlučio je takav pristup upotpuniti i vrhunskim dizajnom ambalaže u izvedbi studija Tumpić/Prenc. „Drago mi je zbog nagrade, jer etiketa u potpunosti prikazuje ono što radimo, a ujedno može biti i edukativna. Tlo nas jako zanima, jer čini mi se da još uvijek ne poznajemo dovoljno njegovu biologiju i odnos između mikroorganizama i biljke. Biodinamičkim pristupom rada u polju želja nam je dobiti što jaču biljku sa što boljim plodom, sa što više snaga u sebi, a od takvoga se ploda i bez ijednog enološkog sredstva može napraviti odlična vina“, kazao je Šuran.

Ovaj rad studija Tumpić/Prenc već je prepoznat i nagrađen na natjecanjima kao što su European Design Award i Ideja X. „Osim što nam pružaju prepoznatljivost kao dizajnerima, vjerujemo da takva priznanja pomažu i proizvođačima za koje radimo. Kako biodinamička poljoprivreda nije jako poznat proces, htjeli smo promovirati proizvod tako da se ljudima pred očima otkrivaju uzbudljive i skrivene vrijednosti ove tehnike“, izjavio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija.

Ove su godine 24 člana žirija odabrali najbolje između više od 20 tisuća prijavljenih radova. „Nikada prije se toliko tvrtki i agencija nije našlo pred našim međunarodnim žirijem. Činjenica da ste se istaknuli u tako širokoj konkurenciji govori o iznimnoj kvaliteti vašeg projekta“, poručio je Peter Zec, direktor Red Dota. Svečanost dodjele nagrada održat će se 12. studenog, a nagrađeni projekti bit će predstavljeni na internetskoj stranici organizatora te u tiskanom godišnjaku.