Hrvatski duhani započeli sezonu otkupa duhana i ponovno povećali otkupnu cijenu

Hrvatski duhani su i ove godine povećali otkupnu cijenu duhana i time ponovno pokazali da su spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj

Hrvatski duhani su započeli s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a stanje duhana na polju je, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, obećavajuće i očekuju se dobri rezultati i solidni prinosi.

Otkup ovogodišnje berbe organiziran je na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu, i to uz visoku razinu sigurnosti koja osigurava maksimalnu zaštitu proizvođača i zaposlenika, koju su u Hrvatskim duhanima već postavili prošle godine.

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom otkupne cijene. Ove godine su Hrvatski duhani ponovno povećali otkupne cijene za duhan tipa svijetla Virginija, i to za prve tri otkupne klase. U prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi 5 lipa, odnosno 10 lipa po kilogramu duhana, čime se dodatno potiče kvaliteta, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa po kilogramu duhana, čime Hrvatski duhani dodatno potiču održivost proizvodnje duhana.

”Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, možemo biti zadovoljni da smo zajedničkim naporima i aktivnostima u polju uspjeli napraviti maksimalno kvalitetan rezultat. Mi nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u naše proizvođače te smo spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uvjereni smo da smo kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, sigurnim otkupom, financiranjem proizvodnje, investicijama u nove tehnologije i punoj agrotehničkoj podršci na terenu osigurali kvalitetne uvjete proizvođačima duhana ne samo za zadržavanje postojeće već i za povećanje proizvodnje duhana”, izjavio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana

Hrvatski duhani su, uključujući ovogodišnje povećanje otkupne cijene unazad tri godine otkupnu cijenu duhana svijetla Virginija u trećoj otkupnoj klasi, u kojoj se nalazi najveći volumen proizvedenog duhana u Hrvatskoj, povećali za 1,4 kune po kilogramu suhog lista, odnosno za 11 posto. 

To povećanje cijene omogućuju nastavak investiranja proizvođača u nabavu nove tehnologije, posebno mehaničkih berača i automatiziranih sušara, koje povećavaju produktivnost i zaradu proizvođača, ali omogućuju i proširenje proizvodnih površina pod duhanom.

Hrvatski duhani nastavljaju s uspješnim programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje četiri godine sa 65 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 63 mehanička berača u visini 17 milijuna kuna. U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine više od 1250 hektara, odnosno 45% površina pod duhanom biti obrano mehanički.