Studenac i ronioci iz Ploča uklonili više od 10 kubika otpada nagomilanog na dnu plaže Portina

Treće izdanje projekta Korak bliže prirodi ponovno je okupilo zaposlenike vodećeg maloprodajnog lanca na Jadranu i lokalne ronioce u još jednoj akciji čišćenja mora i podmorja

Članovi ekološko-roniteljskog kluba Periska iz Ploča i zaposlenici Studenca izronili su danas više od 10 kubika otpada s morskog dna u čišćenju podmorja duž plaže Portina u naselju Baćina u Pločama. Održana ekoakcija dio je projekta Korak bliže prirodi, a zahvaljujući njezinu trećem izdanju iz mora su uklonjene mnogobrojne staklene i plastične boce, automobilske gume, plastične vrećice i razne vrste drugog otpada.

Aktualna akcija dio je projekta koji je Studenac pokrenuo 2020. s ciljem da sa svojim zaposlenicima pomogne u očuvanju prirode.

„I rezultati treće održane ekoakcije Studenca pokazali su kako je naš projekt vrijedan, no istodobno i nužan. Kao vodećem lancu Jadrana, želja nam je doprinijeti zajednici u kojoj djelujemo i uistinu dati doprinos generacijama koje stasaju, ali i održivosti planeta. Danas su, više no ikad, aktualne teme ekologije i zaštite prirode, a rezultati svake naše dosad održane akcije u praksi su pokazali da je vrijeme za djelovanje upravo sada. Vođeni dosadašnjim rezultatima i imajući na umu bolje sutra za sve nas, veselimo se nastavku našeg projekta“, poručila je Nina Mimica, direktorica marketinga tvrtke Studenac.

Nina Mimica, direktorica marketinga tvrtke Studenac

Po završetku akcije plaža Portina u naselju Baćina u Pločama bila je ispunjena raznovrsnim otpadom koji su ronioci, u suradnji sa zaposlenicima Studenca, izvukli na kopno. Ekoakciju je komentirao i Tomislav Milićević, predsjednik ERK-a Periska.

„S projektom „Korak bliže prirodi“ upoznati smo od njegovih početaka i pratili smo dvije dosad održane akcije. Tim nam je veće zadovoljstvo bilo što je Studenac za svoju treću akciju odabrao baš naš grad te smo se spremno odazvali novom koraku bliže prirodi i postali partneri zaposlenicima Studenca. U klubu nam veliko zadovoljstvo predstavlja kada se osobe kojima čišćenje podmorja nije svakodnevica kao što je nama odvaže i odvoje vrijeme za brigu o okolišu“, rekao je Tomislav Milićević, predsjednik ERK-a Periska.

Čist okoliš i očuvana priroda jedan su od uvjeta zdravog funkcioniranja svake zajednice, a svojom podrškom projektu pokazao je to i Grad Ploče.

„Lokalna zajednica svakoga dana živi uz more i morski svijet te najintenzivnije osjeti posljedice gomilanja otpada. Moramo misliti globalno, ali je nužno djelovati upravo lokalno. Zbog toga smo zahvalni Studencu na pokretanju ove dugoročne akcije i roniocima ERK-a Periska što svojim djelovanjem pozitivno doprinose našoj, ali i cijeloj zajednici“, izjavio je Mišo Krstičević, gradonačelnik Grada Ploča.

Prilikom osmišljavanja svojeg društveno odgovornog projekta „Korak bliže prirodi“ Studenac, kao jedan od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca, vodio se ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Među njima poseban je naglasak stavljen na smanjivanje svih vrsta zagađivanja morskih resursa, a posebno onih koje dolaze s kopna.

„Svima nam je u cilju da očuvamo naše prirodne ljepote i složno reagiramo na problem gomilanja otpada ispod površine mora. To je iznimno važno kako bi život uz obalu bio što ugodniji, ali i zbog mnogobrojnih turista kojima je čisto more jedan od kriterija pri biranju ljetne destinacije. Turistička zajednica Grada Ploča uvijek ponosno podupire ekološke inicijative, a ovim putem zahvaljujemo organizatorima, ali i svim sugrađanima koji cijene i paze na okoliš koji nas okružuje”, istaknula je Maja Erak, direktorica Turističke zajednice Grada Ploča.

Unatoč ustaljenom mišljenju o Jadranskom moru kao jednoj od čišćih morskih površina, činjenično je stanje suprotno. Količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima su u Europi, nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora, prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin. Zbog svega navedenoga, društveno odgovorno poslovanje od neizmjerne je važnosti. Upravo s idejom doprinosa zajednici u kojoj primarno djeluju, a imajući u fokusu i globalne ciljeve, u Studencu su odlučni s nastavkom provedbe projekta „Korak bliže prirodi“.