Proizvođači šampanjca očekuju dobru godinu unatoč nepogodama

Foto: Hina/EPA

Prodaja šampanjca premašit će ove godine pretpandemijsku razinu zahvaljujući izvozu koji se dobro nosio i s brexitom i sa spornim ruskim zakonom o označavanju boca, objavila je udruga proizvođača SGV.

Proizvođači slavnog pjenušavog vina koje je pronijelo ime francuske regije Champagne po cijelom svijetu prodat će ove godine 305 milijuna boca, za 2,7 posto više nego u pretpandemijskoj 2019. godini i najviše od 2017., procjenjuju u SGV-u.

Oporavak je predvodio izvoz koji je od siječnja do kolovoza poskočio 11,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U matičnoj Fracuskoj prodaja je pak smanjena 2,4 posto.

Izlazak Britanije iz EU-a donio je puno ‘papirologije’, ali nije utjecao na prodaju šampanjca, napominju u SGV-u, a isto vrijedi i za ruski zakon prema kojem proizvođači šampanjca moraju na stražnji dio boce staviti oznaku “pjenušavo vino”. 

Nakon stupanja zakona na snagu u srpnju ove godine udruga koja po naputku države organizira i kontrolira proizvodnju, distribuciju i promociju šampanjca CIVC zatražila je od članova da bojkotiraju Rusiju da bi u rujnu ipak odlučili nastaviti s izvozom, podsjeća Reuters. 

“Koliko proizvođače vina služi sjećanje, nikada godina nije bila tako komplicirana kada govorimo o berbi (kao ova), ali u trgovini se situacija osjetno popravila”, rekla je novinarima predsjedateljica udruge Maxime Toubart nakon objave izvješća.

Procjene obuhvaćaju prihod vinogradara i velikih proizvođača šampanjca poput Taittingera, LMVH-ovog Moet & Chandona i Pernod Ricardovog Mumma.

Zatvaranje barova i restorana zbog pandemije zadalo je težak udarac francuskim proizvođačima vina koji su se ove godine počeli oporavljati zahvaljujući postupnom otvaranju tržišta i obnovi gospodarskih aktivnosti.

Sjenu su na oporavak bacili nepovoljni vremenski uvjeti i očekivanja najslabije berbe u 40 godina zbog mraza i gljivica koji su poharali vinograde.

Položaj proizvođača šampanjca olakšava činjenica da se on proizvodi od više vina proizvedenih godinu pa i nekoliko godina ranije. (Hina/Reuters)