Francuska ponovno snizila procjenu proizvodnje vina

Francuska će ove godine proizvesti samo 37,5 milijuna hektolitara vina, izvijestilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, snizivši ponovo procjenu zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su potaknule širenje bolesti loze.

Nova procjena temelji se na podacima o berbi do početka listopada i predstavljala bi pad proizvodnje za čak 22 posto u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na petogodišnji prosjek, koji iznosi 44,2 milijuna hektara, proizvodnja bi bila manja za 15 posto, izračunali su u ministarstvu, i spustila bi se na najnižu razinu od 2021. godine kada je vinograde poharao mraz.

Prije otprilike mjesec dana ministarstvo je procijenilo proizvodnju na 39,3 milijuna hektolitara, snizivši procjenu iz kolovoza koja je skicirala raspon od 40 do 43 milijuna hektara.    

Grožđu su ove godine naškodile nepovoljne vremenske prilike, ponovilo je ministarstvo, istaknuvši obilne oborine u proteklih 12 mjeseci koje su potaknule širenje bolesti, te mraz i tuču. Zbog vlage i niskih temperatura u vrijeme cvatnje loza je u mnogim vinogradima gubila cvjetove, objasnili su, a u rujnu berba je u pojedinim regijama odgođena kako bi se ublažili rizici.

Najviše je stradala proizvodnja u regijama Bourgogne, Beaujolais i Champagne, izvijestilo je ministarstvo, i trebala bi biti otprilike za trećinu manja nego lani.

Vino spada među glavne francuske izvozne proizvode, zajedno sa žesticama, ali inozemna potražnja slabi zbog smanjene kupovne moći, a i Francuzi ga manje konzumiraju, napominje Reuters.

U razdoblju od 1. siječnja do 11. kolovoza prodaja vina u supermarketima pala je više od pet posto, uz 8,5-postotni pad prodaje crnih vina i 6-postotni pad prodaje ružičastih vina. Prodaja bijelih vina zadržala se na razini prošle godine, prema bilješci agencije u nadležnosti ministarstva poljoprivrede FranceAgriMer. (Hina)