U Međimurju otvoreno skladište krumpira tvrtke Belak sufinancirano EU novcem

U međimurskoj općini Belica u petak je službeno otvoreno skladište krumpira tvrtke Belak, projekt koji je s više od 4,2 milijuna kuna sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o prvom takvom skladištu od planiranih 11, koje proizvođačima na tom području omogućuje da ga prodaju tijekom cijele godine, a zbog optimalnih uvjeta u hladnjači, ne moraju ga tretirati protiv klijanja.

Prvootvorena hladnjača poduzeća Belpak je u vlasništvu četiri poznate beličke krumpiraške obitelji i poduzeća koje se bavi sjemenskim materijalom. Skladište se sastoji od 4 komore za hlađenje, svaka može primiti 350 tona krumpira, a vrijednost ulaganja je 11 milijuna kuna.

Službeno je to skladište otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, koji je u nazočnosti hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u Međimurskoj županiji posjetio poljoprivredno gospodarstvo ovogodišnje pobjednice 21. Izbora za najuzorniju seosku ženu Mateje Vranović te obišao i gradilište najvećeg skladišta krumpira u Hrvatskoj tvrtke Agrobela.

Novootvoreno skladište krumpira u  Belici Tušek je istaknuo kao pravi primjer modernizacije i jačanja skladišno-distributivne mreže, uz istovremenu demonstraciju načina rada hrvatske Vlade.

„Nakon zabrane klorprofama i nezavidne situacije u kojoj su se našli domaći proizvođači krumpira, pronašli smo brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje, nastalo u suradnji sa samim proizvođačima. Fokusirano smo usmjerili sredstva u cilju rješavanja gorućeg sektorskog problema i kreirali natječaj za izgradnju skladišta krumpira. Samo na području Međimurske županije odobreno je 20 zahtjeva za potporu za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir u vrijednosti od 68,4 milijuna kuna, pri čemu ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi gotovo 103 milijuna kuna“, istaknuo je Tušek.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

U dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo poljoprivrede je putem Natječaja tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima je osiguran nastavak proizvodnje, ali i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača. Natječaj potiče i udruživanje proizvođača, proizvođači krumpira su prepoznali brojne pogodnosti udruživanja i odlučili zajedničkim snagama izgraditi potrebna skladišta, pri čemu su nastale tri proizvođačke organizacije u sektoru proizvodnje krumpira, kažu u Ministarstvu.

Prema navodima proizvođača, u 2020. godini postignuta je samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta, a urod je bio vrlo visoke kvalitete. U prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine uvoz krumpira je količinski smanjen za više od 21 posto i vrijednosno smanjen za gotovo 16 posto.

Također, izvoz krumpira je u prvih šest mjeseca količinski značajno povećan, za više od 11 tisuća tona, dok vrijednosno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine iznosi čak 103 posto, navodi se u priopćenju. (Hina)