Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi

Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost. Time je Fortenova grupa postala dio velike zajednice od 18.000 članica u 162 zemlje svijeta koje su se obvezale na poštivanje Deset načela UN Global Compacta. Načelima su obuhvaćene temeljne odgovornosti poslovanja u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, a zasnovane su na međunarodno prihvaćenim deklaracijama i konvencijama UN-a i predstavljaju normativni autoritet za odgovorno poslovanje.

UN Global Compact je, kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dobio mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici u svijetu u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

„Od trenutka kad je počela s radom, Fortenova grupa je počela živjeti svoje temeljne vrijednosti, a upravo je održivo poslovanje jedan od četiri ključna stupa kulture odgovornosti koju gradimo prema zaposlenicima, zajednicama u kojima poslujemo, potrošačima, partnerima, dobavljačima, okolišu i društvu u cjelini. Od Etičkog kodeksa koji smo usvojili svega nekoliko mjeseci od našeg nastanka do razrade koncepta izvještavanja po GRI standardima, kojih ćemo se držati već u našem prvom slijedećem izvještaju o ukupnom poslovanju, Fortenova grupa je u svega dvije godine visoko podigla razinu svoje društvene i korporativne odgovornosti, stvarajući tako preduvjete za održivi gospodarski razvoj u svom okruženju.

S obzirom na našu vezanost uz proizvodnju i distribuciju hrane, sustave sigurnosti hrane imamo kao dio integriranog sustava upravljanja, a među inicijativama i kontinuiranim ulaganjima u zelene i društveno odgovorne projekte, posebno se ističu recentni projekti naših kompanija na smanjivanju ugljičnog otiska od pakiranja. Stoga je i naše priključivanje ovoj globalnoj inicijativi prirodni korak kojim zaokružujemo sve naše aktivnosti u tom smjeru, a zbog svega čemu svjedočimo u ovom trenutku – globalnim klimatskim, zdravstvenim, ekonomskim, ali i vrijednosnim izazovima, pristupanje sporazumu je za  nas tim značajnije“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom pristupanja Fortenova grupe UN Global compactu.

Kroz strategiju poslovanja u svojim temeljnim djelatnostima, Fortenova grupa odabire dugoročno održive razvojne opcije i djelotvorno upravljanje čime ujedno potiče snažnije uključivanje poslovnog sektora u aktivnosti za napredak prema ciljevima održivog razvoja i postizanja korporativne održivosti u skladu s načelima UN Global Compacta.

“Veliko mi je zadovoljsto u ime UN Global Compacta poželjeti dobrodošlicu Fortenova grupi. Uključenjem u ovu inicijativu, kompanija pokazuje predanost postavljenim ciljevima održivosti podižući u isto vrijeme već visoka očekivanja svojih dionika. Radujem se suradnji u svrhu napretka kompanije prema ispunjenju tih očekivanja”, izjavila je Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact mreže Hrvatska.