Otvoren sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije ‘Ambienta’

Foto: HINA / Zvonimir Kuhtić

Sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije – Ambienta, na kojem do nedjelje nastupa 125 izlagača iz devet zemalja, otvoren je u četvrtak na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Sajam se na ZV-u održava nakon gotovo 18 mjeseci zabrane održavanja sajmova. Ambienta je prva u nizu, a slijedi sajam knjiga Interliber.

Ambienta se održava u paviljonu pet ZV-a, na 6.500 kvadrata, sa 125 izlagača iz devet zemalja. Prevladavaju mali i srednji proizvođači. 

Ovogodišnja Ambienta prezentira sa četiri tematske cjeline: namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, design zona, Art Fair Zagreb i HORECA.

Ulaz je slobodan, ali uz predočenje EU covid potvrde, odnosno važećeg negativnog testa.  

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je na otvaranju kako je vrijednost proizvodnje u drvoprerađivačkom sektoru i industriji namještaja oko 14 milijardi kuna, odnosno kako je to vrlo važna i strateška grana u svim državnim dokumentima.

Isto tako, kazala je da je preko 11 posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji zaposleno u drvoprerađivačkoj industriji i industriji namještaja, kao i da su, unatoč globalno nepovoljnim uvjetima zbog pandemije, izvozni pokazatelji i dalje pozitivni. 

“U protekloj, pandemijskoj, godini i dalje je ostvarena pozitivna vanjskotrgovinska bilanca u tom sektoru u vrijednosti od 375 milijuna eura”, rekla je ministrica, dodavši kako su tome pridonijele i brze mjere Vlade, kao i niz sektorskih mjera. 

Ukazala je i na sve veću povezanost hrvatskih dizajnera s proizvođačima namještaja, što je po njoj najbolji put za dizanje hrvatske dodane vrijednosti i izvozne konkurentnosti. Naglasila je da će sve takve aktivnosti podržavati i novi Nacionalni plan razvoja drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja.  

Direktorica Zagrebačkoj velesajma Dina Tomšić istaknula je kako je Ambienta pripremljena za samo pet tjedana, nakon 18 mjeseci stanke zbog pandemije. Ambienta je, navela je, pripremljena u razdoblju velike neizvjesnosti, no i unatoč tome okupljeni su mnogi važni proizvođači. 

Ambientu vidi i kao platformu za promociju hrvatskih mladih nada  iz kompletnog sektora, a zahvalila je i Gradu Zagrebu na financijskoj potpori budući da su izlagači dobili nekomercijalne uvjete izlaganja na sajmu.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet  naveo je kako ni teško razdoblje nije narušilo kvalitetu Ambiente, ali i da je taj sajam jedan od najvažnijih nacionalnih događaja za hrvatsku drvnu industriju, ali i za naše ukupno gospodarstvo.

Kazao je da Grad Zagreb već niz godina pruža podršku Zagrebačkom velesajmu kao mjestu koje promiče gospodarske aktivnosti i Zagreba  i Hrvatske. (Hina)