Svjetska proizvodnja vina pala u 2021., potražnja se oporavlja

Svjetska proizvodnja vina mogla bi ove godine zbog loših vremenskih uvjeta u Europi pasti na najnižu razinu u šest desetljeća dok bi se potražnja trebala približiti pretpandemijskoj razini, objavila je međunarodna udruga vinara i vinogradara.

Proizvodnja bi se ove godine mogla kretati u rasponu od 247,1 do 253,5 milijuna hektolitara, uz srednju procjenu od 250,3 milijuna hektolitara, procjenjuje Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV). Time bi se proizvodnja treću godinu zaredom zadržala ispod prosjeka i približila bi se onoj iz 2017. kada je proizvedeno 248 milijuna hektolitara. Njezina razina bila bi u tom slučaju najmanja u posljednih šest desetljeća, priopćio je OIV.

Pad proizvodnje u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, najvećim svjetskim proizvođačima vina, prevagnuo bi nad očekivanom najvećom proizvodnjom vina u povijesti južne hemisfere, naglasili su u međunarodnoj udruzi vinara i vinogradara.

Proizvodnja u EU trebala bi se smanjiti 13 posto, na 145 milijuna hektolitara, procjenju, podsjećajući da su vinograde u zapadnoj Europi su ove godine pogodili proljetni mrazovi, a francuskim proizvođačima muke su zadale i jake kiše, tuča i snijeg. Američka proizvodnja trebala bi porasti šest posto, na 24,1 milijun hektolitara, iako se očekivalo da će se njezin obujam zbog ljetne suše zadržati ispod petogodišnjg prosjeka.

Na južnoj hemisferi povoljni vremenski uvjeti trebali bi pak potaknuti skok proizvodnje za 19 posto, na 59 milijuna hektolitara, a iznimka među dobrim rezultatima vodećih proizvođača trebao bi biti Novi Zeland. OIV nije objavio prognozu proizvodnje za Kinu za 2021. jer nije raspolagao podacima o berbi, ali je priopćio da očekuje nastavak trenda strukturnog pada koji je počeo 2016. godine.

Globalni pak trendovi potrošnje ohrabruju i podaci iz prve polovine godine signaliziraju oporavak, unatoč kontinuiranim poremećajima u turizmu i ugostiteljstvu koje izaziva pandemija koronavirusa. “I dalje očekujemo povećanje globalne potrošnje u usporedbi s 2020.”, rekao je glavni direktor OIV-a Pau Roca, dodavši i da podaci o trgovini u prvoj polovini godine pokazuju veći obujam nego u pretpandemijskom razdoblju. Proizvođačima vina pomogao je u pandemiji i prijelaz na internetsku prodaju, dodao je Roca.

Rast potrošnje mogao bi ipak ograničiti, na dva posto, očekivani pad kineske potražnje, nakon 3-postotnog pada u 2020., pokazuju OIV-ove procjene. (Hina/Reuters)