Sljedivost duhanskih proizvoda: Počinje registracija proizvođača i trgovaca

Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Svi gospodarski subjekti u lancu proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda moraju biti registrirani i označeni identifikacijskom oznakom.

Ovakav način povezivanja i označavanja omogućava nadzornim tijelima da prate put kutije cigareta ili drugog duhanskog proizvoda od tvornice ili države u koje su proizvedeni, do krajnjeg prodajnog mjesta. Do 20. svibnja – kada Direktiva stupa na snagu, svako prodajno mjesto mora se jednokratno prijaviti u sustav, čime će dobiti jedinstvenu oznaku gospodarskog subjekta i prodajnog mjesta. Proizvođači pak, uz navedene jedinstvene oznake, moraju dobiti i oznake strojeva.

Prilikom proizvodnje i pakiranja duhanskih proizvoda, u kodu apliciranom na samo pakiranje, bit će naznačeno u kojoj je tvornici kutija proizvedena, na kojem stroju te za koje je tržište namijenjena, a jedinstvene kodove nosit će i sve daljnje razine skupnih pakiranja proizvoda.

U ovu svrhu AKD je razvio tehnološko rješenje koje omogućuje generiranje jedinstvenih kodova i komunikaciju svih uključenih strana. Za sve korisnike osiguran je i jednostavni sustav prijave putem web stranice: https://tpd.akd.hr/, gdje svi gospodarski subjekti koji se žele baviti prodajom cigareta i drugih duhanskih proizvoda moraju prijaviti svoje prodajne objekte. Procjenjuje se da će u prvoj fazi registracije AKD zaprimiti prijave od 15 do 20 tisuća gospodarskih subjekta te oko 50 proizvođača iz EU i svijeta. Na hrvatsko tržište u opticaj se mjesečno stavi oko 25 milijuna pakiranja duhanskih proizvoda, a AKD će za svaki od tih proizvoda izdati zaseban kod. Sustav sljedivosti duhanskih proizvoda je najkompleksniji sustav sljedivosti koji je do sada implementiran u RH, nadzornim tijelima omogućuje pregled tržišta u realnom vremenu te smanjuje mogućnost nelegalne trgovine.

Ministarstvo financija imenovalo je AKD kao pravnu osoba odgovornu za generiranje i izdavanje jedinstvenih identifikacijskih oznaka u RH, što znači da svi oni koji na području Republike Hrvatske žele proizvoditi i plasirati duhanske proizvode moraju dobiti jedinstvenu oznaku dodijeljenu od strane AKD-a. Inače, AKD je prvi izdavatelj identifikacijskih oznaka u EU sa spremnim tehničkim rješenjem za sljedivost duhanskih proizvoda koje je stavljeno u produkciju i prije roka određenog Direktivom.