Do daljnjega odgođena primjena zabrane rada trgovina nedjeljom

Neradna nedjelja, koja je najavljena izmjenama u okviru Zakona o trgovini, ipak se neće uvoditi od početka iduće godine, kako je bilo planirano nacrtom tog novog propisa, piše Jutarnji list, a prenosi Hina.

Nacrt prijedloga novog Zakona o trgovini, koji je predviđao da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja u godini, prošao je javno savjetovanje još 1. kolovoza. No konačnog teksta novog, izmijenjenog zakona još nema u Vladinoj proceduri, a ustavna stanka u radu Sabora, koji bi ga trebao izglasati, počinje 15. prosinca, što znači da se do daljnjega odgađa primjena zabrane rada trgovina nedjeljom.

“Nakon provedenog javnog savjetovanja, još se razmatraju i analiziraju primjedbe i prijedlozi koji su pristigli u velikom broju te su u tijeku konzultacije sa svim dionicima uključenima u ovaj proces. Činjenica jest da postupak malo duže traje, no nužan je sveobuhvatan pristup kako bi se u postupak donošenja uputio prijedlog zakona koji će u najvećoj mogućoj mjeri adresirati zaštitu interesa radnika i poslodavaca, vodeći računa o ustavnim odredbama i dosadašnjim odlukama Ustavnog suda o sličnim zakonodavnim rješenjima”, poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na e-savjetovanje stigle su ukupno 73 primjedbe na prijedlog Zakona. Ustavni sud već je dvaput rušio zakone koji su definirali neradnu nedjelju u trgovini, 2004. i 2009. U obrazloženju odluke iz 2009. na zakonsko rješenje koje je bilo vrlo slično ovome koje sada predlaže Vlada, a u kojem opet dopušta brojne iznimke za one koji mogu raditi nedjeljom – od benzinskih crpki, kioska, tržnica, prodaje putem automata, objekata u lukama i kolodvorima, OPG-ova, turističkih i kulturnih objekata, do trgovina u sklopu vjerskih objekata ili bolnica – Ustavni sud je zaključio da to nije u skladu s Ustavom i člankom 49. stavkom 2. kojim “država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu”.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da su i oni domaći trgovački lanci koji su bili za zabranu rada nedjeljom sada ipak malo “zakočili” kada su shvatili da će biti previše iznimaka i da će se trgovina preseliti kod onih objekata koji budu radili nedjeljom, što će dovesti do toga da će zauvijek izgubiti taj dio tržišnog udjela. (Hina)