Habijan: Nitko nije na gubitku zbog nove regulacije rada u trgovini

Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Nitko nije na gubitku zbog nove regulacije rada trgovina nedjeljom, a radnici u trgovini su i na dobitku, ocijenio je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Uz tvrdnju da zbog nove regulacije nije bilo problema zbog polupraznih polica kako je sugerirano u pitanju, Habijan je ustvrdio da nova regulacija rada trgovina nedjeljom donosi ravnotežu između privatnog života zaposlenih i njihovih radnih prava i slobode poduzetništva.

“To je i postignuto”, rekao je Habijan i dometnuo kako podaci porezne uprave pokazuju da nitko zbog ograničavanja rada nedjeljom nije na gubitku, jer se promet prelilo na radne dane, a “radnici su i na dobitku”.

Prema podacima porezne uprave koje je danas iznio premijer Andrej Plenković, 5. siječnja (petak, dan prije neradna Tri kralja) izdan je veći broj računa u odnosu na 2023. za 16,5 posto, a iznos računa je 35 posto veći, dok je u ponedjeljak 8. siječnja evidentiran veći broj računa za 96,5 posto, a iznos računa veći je za 135,4 posto.

U prvih devet dana ove godine broj računa veći je za 817.927, a iznos računa za 95,5 milijuna eura, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, rekao je Plenković.

Prema izmjenama zakona o trgovini, trgovci će tijekom godine moći izabrati 16 nedjelja tijekom kojih će moći raditi. (Hina)