Logistički div Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.

Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali. Pandemija je izazvala nestašicu kontejnerskih brodova i zastoje u lukama u razdoblju naglog oporavka potrošnje, sa stotinama brodova koji čekaju istovar, podsjeća Reuters.

“Nažalost, 2022. nije počela kako smo se nadali”, objavio je Maersk na svojoj internetskoj stranici. “Pandemija je i dalje u punom jeku, a novi valovi zaraze, nažalost, utječu na našu sposobnost da prevezemo vaš teret”, navodi se u priopćenju danskog logističkog diva namijenjenom klijentima.

Maersk očekuje da će se ograničenja nastaviti “još neko vrijeme”. Najduže na istovar odnosno utovar tereta čekaju kontejnerski brodovi na zapadnoj obali SAD-a gdje se u luci Long Beach u Los Angelesu trenutno čeka između 38 i 45 dana, ističe se u priopćenju.

Stanje u lukama na sjeveru Europe poboljšalo se u posljednje vrijeme, napominju, pa bi tako čekanje u belgijskoj luci u Antwerpenu u ovome tjednu trebalo biti skraćeno s 10 dana u prošlom tjednu na oko dva dana. (Hina/Reuters)