AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.

Riječ je, kako se navodi, o horizontalnoj koncentraciji na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na području Dubrovačko-neretvanske županije i podredno na području Grada Dubrovnika na kojima postoji preklapanje navedenih poduzetnika pri čemu će Studenac preuzeti tržišne pozicije koje drži Pemo.

Na tržištu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Studenac bi provedbom koncentracije postao vodeći tržišni takmac s tržišnim pritiskom ostalih poduzetnika, velikih trgovačkih lanaca (Lidl, Konzum, Tommy), koji su snažno prisutni na nacionalnoj razini i koji spadaju među vodećih pet poduzetnika, ističu iz Agencije.

Navode i kako bi se Studenac nakon provedbe koncentracije nastavio natjecati s tim poduzetnicima, kao i s brojnim malim prodavaonicama prisutnima na cijelom promatranom području.

Analizom je utvrđeno da je s obzirom na strukturu mjerodavnog tržišta, broj poduzetnika, razne formate prodavaonica, “malo vjerojatno da može doći do učinaka protivno propisima o tržišnom natjecanju”.

Krajnji kupci će i dalje imati veliki izbor za kupnju, a poduzetnici će i dalje imati interesa za sudjelovanjem na predmetnom mjerodavnom tržištu, bilo da je riječ o širenju postojećih ili ulasku novih takmaca, objašnjavaju iz Agencije. Navode i kako stoga ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje.

Trgovački lanac Studenac posluje od 1991. godine, a od 2018. je u vlasništvu poljskog investicijskog fonda Enterprise Investors. 

Studenac trenutačno zapošljava 3.700 djelatnika, broji gotovo 700 prodavaonica te je glavni maloprodajni lanac na jadranskoj obali i među vodećima u Hrvatskoj, podaci su s njihovih internetskih stranicama. (Hina)