Rusija blokirala komercijalni promet na Azovskom moru – Interfax

Rusija je do daljnjega obustavila kretanje komercijalnih brodova na Azovskom moru, objavila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusku Upravu za pomorski i riječni promet.

Komercijalni promet na Azovskom moru obustavljen je nakon eskalacije sukoba u Ukrajini koja je u srijedu objavila izvanredno stanje i mobilizaciju rezervista nakon ruskog priznanja dvije odmetnute ukrajinske regije i najave Moskve da će na to područje poslati vojne postrojbe.

U noći sa srijede na četvrtak Rusija je pokrenula “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je odobrio vojnu akciju jer Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da se brani od, kako je rekao, prijetnji koje dolaze iz Ukrajine.

“Rusija se ne može osjećati sigurno, razvijati se i postojati uz stalnu prijetnju koja izvire s teritorija moderne Ukrajine”, rekao je Putin. “Sva odgovornost za krvoproliće bit će na savjesti vladajućeg režima u Ukrajini.”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je na Twitteru da je Rusija započela invaziju. “Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima”, napisao je Kuleba.

I Rusija i Ukrajina imaju luke na Azovskom moru, uglavnom manjeg kapaciteta, zbog male dubine. Ukrajina na Azovskom moru ima značajniju luku Mariupol.

Rusija pak kontrolira Kerčka vrata, koja povezuju Azovsko i Crno more. Najveći je izvoznik pšenice u svijetu koju uglavnom izvozi iz luka na Crnom moru, a zajedno s Ukrajinom drži 29 posto globalnog izvoznog tržišta. Najveći su kupci ruske pšenice Turska i Egipat.

Ukrajina je od Turske zatražila da ruskim brodovima blokira prolaz kroz Bospor i Dardanele, izjavio je danas ukrajinski veleposlanik u Ankari. Ankara zasada nije odgovorila na taj zahtjev, dodaje Reuters.  

Nakon eskalacije rusko-ukrajinske krize cijene pšenice porasle su jutros na čikaškom robnom tržištu 5,6 posto, na najvišu razinu od sredine 2012. godine. (Hina/Reuters)