Hrvatski izvoznici predlažu da EU formira Fond za sanaciju šteta u gospodarstvu

Udruga Hrvatski izvoznici poslala je Vladi RH dopis s molbom da se uputi prijedlog EU za formiranjem Fonda za sanaciju šteta u gospodarstvu, nastalih kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, koji bi trebao biti osmišljen za pomoć svim EU članicama. 

Hrvatski izvoznici, navodi se, s velikom pažnjom i zabrinutošću prate događanja u Ukrajini. “Naši izvoznici podržavaju dosadašnje mjere Vlade RH kao i Europske unije, a kojima je svrha kažnjavanje agresije. Prirodno, navedene mjere istovremeno nanose i štetu gospodarstvu RH, ali i cijeloj EU, bilo direktno bilo indirektno, kako zbog izostanka slobode kretanje roba i usluga tako i osoba i kapitala”, stoji u priopćenju.

Izvoznici naglašavaju da će štete koje su već sada nastale zbog neisporuka robe, prekinutih poslovnih odnosa te prekinutih lanaca prodaje i nabave, u budućnosti biti i znatno veće te da je potrebno promptno započeti sa sanacijom i kreiranjem mjera pomoći oštećenim gospodarskim subjektima od strane nadležnih institucija RH i EU. 

“U tu svrhu smo Vladi RH uputili prijedlog da, uz pomoć hrvatskom gospodarstvu koju Vlada planira donijeti samostalno, uputi prijedlog Europskoj uniji za formiranje Fonda za sanaciju šteta u gospodarstvu nastalih kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu na nivou Europske unije”, zaključuje se u priopćenju.(Hina)