Izvoz u prva dva mjeseca porastao 2,4 posto, uvoz pao jedan posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 3,55 milijardi eura, što je za 2,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz pao za jedan posto, na 6,1 milijardu eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 2,6 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 57,8 posto. U prva dva mjeseca lani pokrivenost je iznosila 55,9 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva dva mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti 2,4 milijarde eura ili 1,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 5,6 posto, na pet milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 4,9 posto, na 1,2 milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a, za 22,2 posto, na 1,1 milijardu eura.

DZS je danas objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za siječanj ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na siječanj 2023. porastao za 1,8 posto, na 1,7 milijardi eura, dok je uvoz pao za 3,1 posto, na 2,9 milijardi eura.

Prema novim podacima, vanjskotrgovinski deficit u siječnju ove godine je iznosio 1,2 milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 58,5 posto. (Hina)