Heineken odlazi iz Rusije

Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL

Nizozemski proizvođač piva Heineken objavio je da se povlači iz Rusije, procijenivši da će ga odlazak stajati 400 milijuna eura. Kompanija je prvobitno najavila tek obustavu novih ulaganja i izvoza, a naknadno su odlučili obustaviti i proizvodnju i prodaju u Rusiji, dodavši i da neće prihvaćati neto zaradu s ruskog tržišta.

Početkom ožujka Heineken je priopćio da će prestati proizvoditi i prodavati svoje pivo u Rusiji te da više neće prihvaćati bilo kakve neto financijske koristi od svojeg poslovanja u toj zemlji. „Zaključili smo da Heinekenovo vlasništvo nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i da ne može opstati u sadašnjem okruženju”, stoji u priopćenju.

Ističu da im je cilj “uredni prijenos” i da će u prijelaznom razdoblu smanjiti obujam poslovanja kako bi minimalizirali rizik nacionalizacije, uz procjenu da će ih povlačenje iz Rusije stajati 400 milijuna eura.

Heineken u Rusiji proizvodi brendove Botsjkarev, Očota en tri Medvjedja i poručili su 1.800 radnika da im jamče plaće do kraja godine. (Hina/Reuters)