Ćorić ne očekuje probleme u opskrbi plinom, gorivom i strujom

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić izjavio je da ne očekuje probleme u opskrbi ruskim plinom izazvane plaćanjem u rubljima, a redovno stanje očekuje i u opskrbi gorivom i strujom. “Za razliku od najvećeg broja članica EU-a, Hrvatska može biti mirna oko opskrbe električnom energijom, plinom i naftnim derivatima”, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, početak rada riječke rafinerije znači da neće biti problema s opskrbom natfnim derivatima. Kazao je da, prema informacijama koje ima, neće biti nikakvih problema u opskrbi plinom te da su mu dobavljači rekli da je stanje redovito.

Uvjeren je da neće doći do manjka plina i problema opskrbe plinom u Hrvatskoj ni danas ni idućih dana, ali i istaknuo da je Hrvatska spremna i za negativne scenarije. U tom smislu, podsjetio je da postoji krizni tim koji treba razraditi sustav opskrbe, pri čemu su prioritet kućanstva.

“Kada bi i došlo do takve situacije, a vjerujem da neće, smanjuje se isporuka dijelu velikih potrošača, a kod nas imamo nekoliko takvih tvrtki, no uvjeren sam da Hrvatskoj to ne prijeti”, rekao je Ćorić. Istaknuo je i da je rad podzemnog skladišta plina Okoli redovan.

Što se tiče vaučera za plin, rekao je da se, kada se govori o subvencijama za plin pravnim osobama, radi o njih oko 40 tisuća i vjeruje da im to može biti pomoć u ublažavanju udara na poslovanje. (Hina)