Priznata treća oznaka ‘Dokazana kvaliteta – Hrvatska’ za povrće

Treća oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” priznata je za povrće, za što je zahtjev podnijela Zajednica udruga hrvatskih povrćara, a oznaka je potvrda potrošaču da kupuje povrće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka, koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 11. travnja, donijelo rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta” za povrće.

Treći zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta”, za sektor proizvodnje povrća, podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prvi sektor koji je prepoznao prednost tog sustava bio sektor proizvodnje voća, a zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta” za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene tim  znakom.

Uskoro će se, kako najavljuju, na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene tim znakom.

Drugi sektor koji je prepoznao prednost navedenog sustava je sektor konzumnih jaja, a zahtjev za priznavanje oznake je podnijela Udruga za znanost o peradi te se od veljače ove godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena znakom “Dokazana kvaliteta”.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da je uspostavilo nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – “Dokazana kvaliteta” radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (povrće) sa specifikacijom “Dokazana kvaliteta” povrće.

Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem plana kontrole “Dokazana kvaliteta” za povrće odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija), a nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu sa priznatom specifikacijom, izdaje mu potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i kako troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja. (Hina)