Dioničari Adrisa odlučivat će o prijedlogu dividende od 15,50 kn po dionici

Dioničari Adris grupe će na glavnoj skupštini sazvanoj za 10. lipnja, odlučivati i o prijedlogu isplate dividende u iznosu od 15,50 kuna po dionici, a isplatit će se iz zadržane dobiti kompanije ostvarene u razdoblju od 2005. do 2011. godine, objavila je u srijedu rovinjska kompanija. 

Adris grupa je putem Zagrebačke burze izvijestila da je Nadzorni odbor danas održao sjednicu na kojoj su razmatrana i utvrđena revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2021. godinu te usvojeni prijedlozi odluka za glavnu skupštinu, koja će se održati 10. lipnja. 

I dioničari će na skupštini razmotriti financijska izvješća za prošlu godinu, uz prijedlog da se lanjska neto dobit, koja je iznosila 2,35 milijuna kuna, rasporedi u zadržanu dobit. 

Uprava i Nazdorni odbor predlažu da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 15,50 kuna po dionici, i to iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine.

Prema predloženoj odluci, pravo na isplatu dividende od 15,50 kuna po dionici imali bi svi dioničari koji su na dan 15. lipnja 2022. upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Dividenda će biti isplaćena 5. srpnja ove godine, najavljuje se u predloženim odlukama. 

Inače, predloženi iznos dividende od 15,50 kuna je za tri kune viši nego li su dioničari dobili prošle godine, kada je dividenda iznosila 12,50 kuna po dionici, a također je isplaćena iz zadržane dobiti u razdoblju od 2005. do 2011. godine. 

Temeljni kapital Adris grupe iznosi 164 milijuna kuna i sastoji se od 16.400.000 dionica na ime u vrijednosti od po 10 kuna, od čega 6.784.100 povlaštenih dionica koje ne daju pravo glasa i 9.615.900 redovnih dionica koje daju svojim imateljima pravo glasa na glavnoj skupštini.

Uprava i Nadzorni odbor dioničarima su za glavnu skupštinu predložili i izmjene Statuta društva, kojima bi se uz ostalo preciziralo da su dionice kompanije podijeljene na 6.784.100 povlaštenih dionica, bez nominalnog iznosa, koje glase na ime, te 9.615.900 redovnih dionica, bez nominalnog iznosa, koje glase na ime.

Povlaštene dionice nose oznaku ADRS-P-A, “koja oznaka znači da je to povlaštena dionica s pravom prvenstva pri isplati dividende, isplati ostatka likvidacijske odnosno stečajne mase i pravom prvenstva pri naplati kumuliranih neisplaćenih dividendi prije isplate dividendi imateljima redovnih dionica, bez prava glasa na glavnoj skupštini društva”.

Redovne dionice nose oznaku ADRS-R-A, “koja oznaka znači da je to redovna dionica s pravom glasa na glavnoj skupštini društva, pravom na isplatu dividende, isplatu ostatka likvidacijske odnosno stečajne mase”, preciziraju izmjene Statuta.

Izmjenama se predlaže i ovlastiti Upravu da, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora, tijekom vremena od pet godina donese jednu ili više odluka o povećanju temeljnog kapitala Adris grupe uplatom uloga u novcu, stvarima ili pravima i izdavanjem novih dionica, s time da ukupan iznos takvog povećanja temeljnog kapitala ne može prijeći iznos od 30 milijuna kuna. Uprava je ovlaštena da, uz suglasnost Nadzornog odbora, glede dionica koje se izdaju temeljem te odredbe odredi sadržaj prava iz dionica i uvjete za izdavanje dionica, uključujući i mogućnost izdavanja povlaštenih i redovnih dionica koje su sa sadržajem prava izjednačene s postojećim povlaštenim i redovnim dionicama, kao i da isključi pravo prvenstva dioničara pri upisu novih dionica, predviđeno je predloženim izmjenama Statuta, kojima bi se također proširio i predmet poslovanja Adris grupe. (Hina)