Dajana Mrčela iz Saponije dobitnica priznanja SDG Pioneer Croatia UN Global Compacta

Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije i članica Uprave Kandita (Foto: Gojko Mitić)

Za 2022 Global Compact Network Croatia SDG Pioneera od strane stručnog internacionalnog žirija izabrana je gđa. Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Priznanje SDG Pioneer dodjeljuje se pojedincu, poslovnom lideru koji svojim primjerom, kroz rad i zalaganje, doprinosi ciljevima održivog razvoja te inspirira druge da čine isto. Kao pobjednica lokalnog kruga natječaja, gđa. Dajana Mrčela nastavlja natjecanje u globalnom krugu u kojem će se kandidirati za svjetsku titulu 2022 UN Global Compact SDG Pioneer.

“Biti lider, između ostalog, znači služiti. Služiti višim ciljevima, organizaciji, vrijednostima koji svijet čine boljim mjestom za život. Jedna od tih vrijednosti je i održivi razvoj. Odavno znamo da planet nismo samo naslijedili od naših predaka, nego smo ga posudili od naše djece. Ponosna sam što sam, kao Predsjednica uprave Saponije, liderica organizacije koja to razumije, živi i njeguje. Trud koji ulažemo u održivi razvoj prepoznat je od UN Global Compact Network Croatia i radosna sam i iznimno zahvalna na tituli SDG Pioneer Hrvatska. Mogu samo reći da ću i dalje ostati predana ciljevima održivog razvoja, jedine budućnosti koju želimo i koju smo dužni ostaviti generacijama iza nas. Biti dio ove priče i stajati uz bok mnogim drugim liderima koji su u konkurenciji, za mene je iznimna čast. Radujem se daljnjem tijeku natjecanja i znam da tko god zauzme titulu SDG Pioneer na svjetskom natjecanju, taj u sebi nosi dio jedne ideje svih nas – briga za ekologiju u najširem smislu riječi”, izjavila rekla je Dajana Mrčela.

Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda, UN Global Compact surađuje s tvrtkama diljem svijeta kako bi uskladile svoje djelovanje i strategije s deset univerzalnih načela u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije. Pokrenut 2000. godine, UN Global Compact usmjerava i podržava poslovnu zajednicu u promicanju ciljeva i vrijednosti UN-a kroz odgovorne korporativne prakse. S preko 15.000 tvrtki članica u 165 zemalja i 69 lokalnih mreža, to je najveća inicijativa za korporativnu održivost u svijetu. Hrvatsku mrežu UN Global Compacta vodi Hrvatska udruga poslodavaca.

Svake godine UN Global Compact dodjeljuje priznanje SDG Pioneers grupi poslovnih lidera koji svojim radom doprinose ciljevima održivog razvoja i mobiliziraju tvrtke da budu snaga za dobro i nositelji rješenja za globalne izazove. Ove je godine pristigle prijave za SDG Pioneer Croatia ocijenio stručni žiri u sastavu: Ann Rosenberg, izvršna tehnička savjetnica za održivost s dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru i sukreatorica SDG Ambition programa UN Global Compacta; Martin Rich, suosnivač i izvršni direktor britanske Zaklade Future-Fit i stručnjak za socijalne investicije i ulaganja s učinkom; Luc Reuter, koordinator politika Programa Ujedinjenih Naroda za okoliš (UNEP) s preko 20 godina iskustva u području međunarodne suradnje i održivog razvoja u više od 30 zemalja; te Eva Vati, osnivačica i direktorica konzutantske agencije VATI of Sweden s višegodišnjom suradnjom s agencijama Ujedinjenih naroda u području održivog razvoja.