Cijene hrane blago pale u travnju

Svjetske cijene hrane kliznule su u travnju s najviših razina otkad je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO počela pratiti podatke, zakočene pojeftinjenjem biljnih ulja nakon racioniranja potražnje.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u travnju za 0,8 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku, na prosječnih 158,5 bodova, pokazuje izvješće. U odnosu na prošlogodišnji travanj još je uvijek viši 29,8 posto, dijelom i zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Blagi pad indeksa dobrodošlo je olakšanje, posebno za zemlje s niskim dohotkom i manjkom hrane, ali cijene hrane i dalje su blizu rekordnih razina, odražavajući tvrdokornu nedostatnu opskrbu tržišta i predstavljajući izazov globalnoj sigurnosti hrane za najugroženije”, ističe glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero Cullen.

Najviše je u travnju pao FAO-ov indeks cijena biljnih ulja, za 5,7 posto u odnosu na ožujak, zbog racioniranja potražnje koje je spustilo cijene suncokretovog i sojinog ulja. Cijene žitarica pale su u travnju za 0,7 posto, nakon 17-postotnog skoka u ožujku, zahvaljujući pojačanoj opskrbi kukuruzom iz Argentine i Brazila koja je spustila cijene te žitarice za 3,0 posto u odnosu na ožujak.

Cijene pšenice gotovo su stagnirale budući da su pojačana opskrba iz Indije i veći izvoz iz Rusije bili protuteža blokadi ukrajinskih luka i zabrinutosti za urod u SAD-u. Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su 0,9 posto zbog neuobičajno slabe proizvodnje mlijeka u zapadnoj Europi i Oceaniji. Cijene šećera porasle su pak za 3,3 posto, a cijene mesa za 2,2 posto. , a indeks mliječnih proizvoda za 0,9 posto.

Agencija UN-a za hranu u odvojenom je izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica blago snizila projekciju svjetske proizvodnje pšenice u ovoj godini, sa 785 na 782 milijuna tona. Procjena se temelji na očekivanom smanjenju požnjevene površine u Ukrajini za 20 posto i padu proizvodnje u Maroku zbog suše.

Uz gotovo sve požnjevene usjeve, FAO procjenjuje da je prošle godine u svijetu proizvedeno 2,799 milijardi tona žitarica, za 0,8 posto više nego u 2020. Agencija je blago povećala projekciju globalne trgovine žitaricama u sezoni 2021/22., za 3,7 milijuna tona, na 473 milijuna tona, što bi predstavljalo pad za 1,2 posto u odnosu na rekordnu razinu u sezoni 2020/21. Revizija uglavnom odražava veći izvoz iz Rusije s obzirom na kontinuirane isporuke u travnju, uglavnom u Egipat, Iran i Tursku.

FAO je u ožujku upozorio da bi zbog sukoba u Ukrajini cijene hrane i hrane za životinje mogle porasti i do 20 posto, što bi značilo veću opasnost od pothranjenosti diljem svijeta. (Hina/Reuters)