Tušek: Hrvatska ima 35 zaštićenih autohtonih tradicijskih proizvoda

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

U Krapini je u subotu održan 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda, na kojem su sudjelovali proizvođači iz cijele Hrvatske, a državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je da Hrvatska trenutno ima 35 zaštićenih autohtonih tradicijskih proizvoda.

Ovogodišnji je Sajam Ministarstvo poljoprivrede organiziralo u suradnji s Gradom Krapinom, gradskom Turističkom zajednicom i Krapinsko-zagorskom županijom, s obzirom da su, uz već registrirane zaštićene nazive ‘Zagorski puran’ i ‘Zagorski mlinci’, posljednja dva hrvatska zaštićena proizvoda registrirana na razini EU, upravo iz ove županije. Riječ je o oznakama Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med.

Državni tajnik Tušek rekao je da Hrvatska trenutno ima 35 zaštićenih autohtonih tradicijskih proizvoda, dok je 16 proizvoda u postupku zaštite.

„Na taj ćemo način od zaborava zaštititi naše tradicionalne proizvode, otvoriti im prostor da budu prepoznati na našem tržištu, kroz našu turističku ponudu, ali još više na tržištu Europske unije”, istaknuo je. Tako će Zagorje uskoro, kada se zaštite i autohtone sorte zagorskih vina na europskoj razini, imati kompletno zaštićen meni, rekao je Tušek.

Podsjetio je da Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere ruralnog razvoja osigurava nepovratna sredstva za povećanje proizvodnje. „Ako će nam uvjeti dopustiti, mi ćemo već ove godine imati prezentaciju naših proizvoda u Bruxellesu”, najavio je državni tajnik Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da 35 zaštićenih proizvoda na području Hrvatske, odnosno sedmo mjesto u Europi po broju takvih proizvoda, nije mala stvar.

„To znači da se prepoznala vrijednost, trud i rad prije svega hrvatskih proizvođača i da su se prepoznale mogućnosti kako se mogu ti naši zaštićeni proizvodi još bolje brendirati i plasirati na području čitave Europske unije”, kazao je Kolar.

Naglasio je kako su iznimno ponosni što su četiri zaštićena proizvoda, zagorska. „To su naša purica, mlinci, štruklji, naš bagremov med. U sljedećem koraku to su naše autohtone sorte vina, od svetokriške bjeline do klanječkog sokola”, rekao je Kolar. (Hina)