Vindija će otkupljivati mlijeko od svih zainteresiranih farmera LSŽ

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Vindija će otkupljivati mlijeko od svih zainteresiranih farmera Ličko-senjske županije, nakon što je PIK Rijeka prekinula otkup mlijeka na tom području, izvijestili su iz Vindije navodeći kako je dogovor postignut s gotovo stotinu farmera od kojih će se godišnje otkupljivati 1,5 milijuna litara.

Nakon što je PIK Rijeka prekinula otkup mlijeka na području Ličko-senjske županije, Vindija je započela pregovore o uvjetima organiziranog otkupa, navodi se u priopćenju .

“Dogovor je postignut s njih gotovo stotinu, od kojih će Vindija na godišnjoj razini otkupljivati više od 1,5 milijuna litara mlijeka”, istaknuli su iz Vindije, napominjući kako na taj način nastavljaju poticati domaću mljekarsku proizvodnju i podržavati očuvanje stočnog fonda te nastavak poslovanja farmera i mljekara na tom ruralnom području, kao i diljem zemlje.

Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač je kazao kako Ličko-senjska županija, poljoprivrednici, farmeri i mljekari imaju izniman potencijal koji je potrebno poticati, razvijati i podržavati u svakom smislu.

“Postizanjem dogovora o otkupu mlijeka Vindija je osigurala dodatne količine vrhunskog mlijeka, mljekari mogu nesmetano nastaviti svoju proizvodnju bez brige zbog plasmana i adekvatne cijene, a potrošači mogu biti bezbrižni i uživati u domaćem mlijeku beskompromisne kvalitete”, istaknuo je.

Također je dodao kako vjeruje da će ovaj dogovor dodatno motivirati proizvođače na tom području i da će se u narednom razdoblju povećati broj grla i količina mlijeka jer je Vindija voljna i spremna otkupiti sve raspoložive količine.

U postizanju dogovora koji će osigurati kontinuiranu proizvodnju te otkup mlijeka sudjelovali su i predstavnici županijske te državne vlasti.

Ličko-senjski župan Ernest Petry je istaknuo kako je pitanje osiguravanja otkupa mlijeka njihovih proizvođača bilo pitanje opstojnosti za velik broj obitelji u županiji, ali i čitavog lanca u poljoprivredi i stočarstvu.

Stoga je zadovoljan što je Vindija prepoznala potencijale njihovih mljekara i u tako kratkom roku reagirala kako bi se osigurao kontinuitet otkupa.

“Brzom reakcijom svih institucija, Vindije i naših proizvođača mlijeka uspjeli smo pronaći dugoročno održivo rješenje koje nudi i potencijal daljnjeg razvoja ove industrije u Ličko-senjskoj županiji. To je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje će, uz Županiju, i kroz sustav subvencija biti snažna podrška našim proizvođačima i sakupljačima mlijeka te otkupljivaču”, kazao je Petry. (Hina)