Brojna su istraživanja pokazala kako su oni koji redovito konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok tijekom dana mnogo aktivniji i produktivniji, mentalno i fizički. Kako bismo omogućili tijelu da bude u korak s predviđenim dnevnim aktivnostima, moramo mu omogućiti hranjiv obrok nakon što se probudimo.
Zdrava i uravnotežena prehrana treba biti raznolika i umjerena, pa tako i sam doručak. Dobar doručak trebao bi uključivati mlijeko, mliječne proizvode ili zdrave biljne napitke kao dobre izvore proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice kao izvor kompleksnih ugljikohidrata te voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te vitamina i minerala.
Mnogima je najčešća isprika za preskakanje prvog dnevnog obroka nedostatak vremena. Međutim, odlučite li se, primjerice, za žitarice s visokovrijednim fermentiranim mliječnim ili biljnim napitkom, za pripremu i konzumiranje trebat će vam svega nekoliko minuta!
Upravo na to je mislio AdeZ, brend zdravih napitaka biljnog podrijetla. U ukusnom obroku može uživati i cijela obitelj jer su AdeZ napitci s okusom badema, kokosa, riže te zobi i orašastih plodova dostupni u bocama od 800 ml. Ovi bogati, gusti napitci, osim odličnim okusom, mogu se pohvaliti i činjenicom da ne sadrže dodatne šećere.
AdeZ nudi raznovrstan izbor okusa svima koji brinu o unosu hranjivih tvari nužnih za postizanje i očuvanje uravnotežene prehrane, ne sadržavaju laktozu i prikladni su za vegane.
Savjeti za zdrav doručak
Ako želite dan započeti baš onako kako savjetuju stručnjaci za prehranu, onda biste svakako morali uvažiti njihove savjete jer nam za najbolji početak dana treba zdrav, nutricionistički uravnotežen doručak.
On uključuje:
Dobre ugljikohidrate – Ugljikohidrati su neophodni za osiguranje dovoljne količine energije koja nam treba tijekom dana te moraju biti zastupljeni i u doručku. Ljudi često griješe kad za doručak biraju jela puna ugljikohidrata od koji se znatno povećava količina inzulina, što u tom trenutku nije toliko loše, ali kad se razina inzulina nakon obroka drastično spusti, tad nastupa velika glad te vas doručak ne uspijeva držati sitima do ručka. Savjet je da izbjegavate namirnice poput pekarskih proizvoda te namirnice pune šećera i škroba. Malo dobrih ugljikohidrata koji će biti idealni i dostatni za doručak dat će vam, primjerice, voće.
Zdrave masti – Ovdje je, naravno, riječ o isključivo zdravim mastima jer one igraju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju ljudskog tijela. Pravi problem s masnoćom je što ljudi jedu pogrešne vrste u izuzetno velikim količinama. Za optimalan doručak zato treba birati one zdrave, poput chia ili sjemenki lana koje kriju dostatnu količinu zdravih masti te omega 3 masnih kiselina.
Proteine – Protein je neizmjerno važan za sitost, kao i za izgradnju te očuvanje mišićne mase, zbog čega mnogobrojne preporuke kažu da je upravo proteinski doručak najvažniji. Prema nekim istraživanjima, ljudi koji su jeli oko 35 grama proteina za doručak brže su uspjeli skinuti višak masnih naslaga, ojačati mišiće te su zaista rijetko kada osjetili glad prije vremena.
Doručak je više od obroka!
U današnje vrijeme, kada dokazano preko dvije milijarde ljudi pati od nedostatka nekog mikronutrijenta, važno je naglasiti da osobe koje doručkuju imaju veću šansu ostvariti adekvatni unos vitamina i minerala od onih koji ga preskaču. S druge strane, dokazano je da se unos esencijalnih nutrijenata ne može nadoknaditi ostalim obrocima tijekom dana u slučaju kada se doručak preskoči.
Zbog toga je doručak zaista više od samog obroka. Stoga, ako do sada niste bili skloni doručkovanju, odbacite sve dosadašnje izgovore te usvojite tu naviku za koju je potrebno svega desetak minuta dnevno. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno.