FAO: Uvoz hrane dosegnut će ove godine rekordnih 1,8 bilijuna dolara

Vrijednost uvoza hrane dosegnut će ove godine rekordnih 1,8 bilijuna dolara zbog viših cijena koje poljoprivrednicima ipak ne nadoknađuju troškove, upozorila je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

U odnosu na prošlu godinu vrijednost uvoza porast će za 2,9 posto, odnosno za 51 milijardu dolara, a čak 49 milijardi tog iznosa otpada na više cijene hrane, ističu u FAO-u.

“S obzirom na nagli rast cijena inputa, zabrinutost za vremenske prilike i pojačanu neizvjesnost na tržištu zbog rata u Ukrajini, FAO-ova najnovija prognoza signalizira vjerojatno ograničenje ponude na tržištu hrane i novu rekordnu vrijednost troškova uvoza”, objasnio je ekonomist FAO-a Upali Galketi Aratchilage.

Visoke cijene obično su dobra vijest za proizvođače jer donose veću zaradu, ali nju u aktualnom slučaju nadmašuju sve veći troškovi inputa zbog poskupljenja energije i ograničenja izvoza ključnih umjetnih gnojiva iz velikih proizvođača, upozorava FAO.

Potraje li, takva će situacija dovesti u pitanje brzo i efikasno povećanje proizvodnje.

“Nagli rast cijena inputa otvara pitanje mogu li si ga poljoprivrednici širom svijeta priuštiti”, objašnjavaju Josef Schmidhuber iz Bing Qiao iz FAo-ovog odjela za tržišta i trgovinu. 

FAO-ov indeks cijena inputa dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, a u proteklih 12 mjeseci rastao je brže od FAO-ovog indeksa cijena hrane.

To pokazuje da su realne cijene za poljoprivrednike zapravo niske, unatoč tome što potrošači plaćaju više, što pak smanjuje poticaje za povećanje proizvodnje u budućnosti, objašnjava FAO.

Aktualna situacija ne sluti na dobro za reakciju proizvodnje koja bi mogla obuzdati daljnji rast cijena hrane u sezoni 2022/2023. i onoj nakon nje, zaključuju. (Hina)