Skupština Atlantic grupe – dividenda 50 kuna; cijepanje dionica

Glavna skupština Atlantic grupe odlučila je da će dioničarima početkom srpnja biti isplaćena dividenda u iznosu od 50 kuna po dionici, a usvojila je i odluku o ‘cijepanju’ dionica – jedna redovna dionica nominale 40 kuna dijeli se na četiri nove dionice nominale 10 kuna, objavio je Atlantic putem Zagrebačke burze. 

Skupština je odlučila da će se dioničarima dividenda u iznosu od 50 kuna po dionici isplatiti iz zadržane dobiti iz poslovne 2020. godine. To je, inače, za 10 kuna veća dividenda nego prošle godine, kada su dioničari Atlantica dobili dividendu od 40 kuna po dionici.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su na dan 24. lipnja 2022. evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, datum od kojeg će se trgovati dionicom Atlantica bez prava na isplatu dividende bio bi 23. lipnja, a dividenda će se isplatiti 5. srpnja.

Atlantic grupa je u 2021. ostvarila neto konsolidiranu dobit nakon manjinskih udjela u iznosu od 344,86 milijuna kuna, a neto dobit Atlantic grupe d.d. iznosi 263,8 milijuna kuna. Neto dobit za poslovnu 2021. godinu ostaje u zadržanoj (neraspoređenoj) dobiti društva, odlučili su dioničari na današnjoj skupštini. 

Također su usvojili i odluku o podijeli odnosno cijepanju dionica, i to na način da se jedna postojeća dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, dijeli na četiri nove redovne dionice, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Provedbom te korporativne akcije bi svaki dioničar za svaku redovnu dionicu Atlantic grupe, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, stekao po četiri redovne dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Podjelom dionica ne povećava se temeljni kapital društva, a skupština je odlukom ovlastila i zadužila Upravu i Nadzorni odbor da poduzmu sve potrebne radnje u skladu s mjerodavnim propisima radi provedbe odluke o podjeli dionica. 

Sukladno toj odluci izmijenjen je i Statut Atlantic grupe. Naime, temeljni kapital Atlantic grupe d.d. iznosi 133,37 milijuna kuna i podijeljen je u 3.334.300 redovnih dionica, nominalnog iznosa 40 kuna.

Cijepanjem dionica, pak, temeljni kapital ostaje isti, ali se dijeli na 13.337.200 redovnih dionica, nominale 10 kuna, sukladno čemu se mijenjaju i odredbe Statuta, koje će stupiti na snagu upisom izmjena u sudski registar.  (Hina)