Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2021. smanjena za 3,7 posto

Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2021. u odnosu na godinu prije smanjen je za 3,7 posto, što je rezultat pada biljne proizvodnje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na pad poljoprivredne proizvodnje u 2021. u usporedbi s godinom prije, kako navode, statističari, utjecao je pad biljne proizvodnje, i to za 6,6 posto. Istodobno je stočna proizvodnja porasla za 1,5 posto.

Kod biljnih proizvoda je zabilježen pad proizvodnje većine proizvoda s većim udjelom u biljnoj proizvodnji  – kukuruza za 7,8 posto, soje za 14,7 posto, i grožđa za 5,9 posto. Proizvodnja pšenice je pak porasla za 13,2 posto.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, u 2021. u odnosu na 2020., proizvodnja svih proizvoda porasla je, osim proizvodnje kravljeg mlijeka, čija je proizvodnja pala, za 11,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2021. biljna proizvodnja sudjeluje sa 61,3 posto, a stočna proizvodnja s 38,7 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje smanjen za 4,8 posto.

Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunani su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda upotrijebljenih za ishranu stoke. (Hina)