Kriptomat stekao ISO certifikat za upravljanje usklađenošću i suzbijanje podmićivanja

Platforma za kriptovalute sa sjedištem u Estoniji prva je na svijetu koja je prepoznata po najboljoj praksi u ovim važnim područjima, čime je ukupan broj ISO certifikata koje Kriptomat ima porastao na četiri.  

FintechX OÜ dobio je ISO 37301 certifikat za upravljanje usklađenošću i ISO 37001 certifikat za suzbijanje podmićivanja za svoju Kriptomat platformu za kriptovalute.

Kriptomat je prva burza kriptovaluta koja je dobila ISO certifikat za ove dvije ključne oblasti. 

“Kriptomat je predan najboljim praksama i kulturi stalnog napredovanja,” izjavio je glavni direktor za operativne poslove i integritet Dejan Davidović. “Novi certifikati pokazuju našu predanost cilju da služimo kao pouzdana platforma u industriji koja je prečesto predmet zastrašujućih naslova o prijevarama i sumnjivim praksama. Ovi certifikati su visoko postavljena letvica koju druge kripto platforme trebaju dostići.”

Novi certifikati potvrđuju vodeću poziciju FintechX-a u postavljanju dobrih standarda u kripto, Web3 i fintech industriji. Kriptomat je prethodno dobio certifikat ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, a 2020. je postao prva europska kripto platforma koja je dobila certifikat ISO 27001 za upravljanje informacijskom sigurnošću.

Organizacije i pojedinci žele raditi s tvrtkama kojima mogu vjerovati, primijetio je Howard Shaw, koji je predsjedao ISO tehničkim odborom koji je razvio standard 37301. “Povjerenje se gradi u tvrtki čija kultura podrazumijeva da treba činiti ispravne stvari i gdje svaki zaposlenik doprinosi jer razumije i vjeruje u važnost toga”, rekao je. “U takvom slučaju je ključno dobro vodstvo i jasne vrijednosti, koje moraju doći s vrha.” 

“Svi ISO standardi koje implementiramo rezultat su strateške odluke menadžmenta o izgradnji održivog poslovanja postupnim bavljenjem ključnim oblastima,” izjavila je glavna pravna direktorica FintechX-a Irena Dimitrič, koja je upravljala implementacijom standarda. “Prvo, osigurali smo da naša tvrtka odražava našu predanost sigurnom i pouzdanom okruženju implementacijom ISO sustava upravljanja sigurnošću informacija. Drugo, naše načelo fokusa na klijente nadograđeno je ISO certifikatom za upravljanje kvalitetom 2021. Ove godine, usred svih regulatornih promjena i novih propisa o sprječavanju pranja novca u Estoniji, željeli smo dati primjer javnim priopćavanjem naše predanosti usklađenosti s propisima i borbi protiv mita.” 

Vanjski audit koji je doveo do toga da Kriptomat platforma dobije certifikat proveo je slovenski Bureau Veritas, svjetski lider u testiranju, inspekciji i uslugama certificiranja.

O ISO certifikatu

Globalna u svom djelovanju, Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) sastoji se od nacionalnih normizacijskih tijela u više od 160 zemalja. Međunarodne organizacije, vladine i nevladine, surađuju s ISO-om kako bi podijelile znanje i iskustvo te prikupile najbolje prakse s tržišta, koje potom bivaju obuhvaćene ISO standardima.

ISO priznanje se ne temelji na procjeni zatečenog stanja koje pokazuje da je organizacija ispunila kvalifikacijske zahtjeve u određenom trenutku. Umjesto toga, certifikati se dodjeljuju organizacijama koje uspostavljaju prakse i politike kako bi se osiguralo poboljšanje upravljanja, ocjenjivanja i napredovanja poslovnih procesa tijekom vremena. Kriptomatova četiri ISO certifikata odražavaju predanost dokumentiranju poslovnih procesa, njihovom redovitom pregledu i ažuriranju kako bi zadovoljili promjenjive uvjete i stalno rastuća interna očekivanja.

O Kriptomat platformi 

Osnovan 2018., Kriptomat je napravio revoluciju u svijetu kriptovaluta predstavljanjem najjednostavnije platforme u Europi. Kriptomat čini digitalne financije toliko jednostavnim da bilo tko, bilo gdje, može pristupiti slobodi, poštenom trgovanju i ispunjenju koje kriptovalute predstavljaju. Stotine tisuća kupaca diljem Europe vjeruju Kriptomat platformi kada grade svoj kripto portfelj i njime upravljaju.