Zanimanje investitora za klimatske tehnologije nastavlja ubrzano rasti

Klimatska tehnologija definira se kao tehnologija koja je izričito usmjerena na smanjenje emisija stakleničkih plinova ili rješavanje utjecaja klimatskih promjena i daleko je odmakla od koncepta dokazivanja vrijednosti te privlači čak i one investitore koji do sada u nju nisu ulagali

Piše: John Gašparac, predsjednik Uprave, PwC Hrvatska

Održivost danas postaje srž svake kvalitetne poslovne strategije i postaje sve očitije da zdrava strategija održivosti štiti ugled tvrtke, potiče inovacije i angažman zaposlenika, zadovoljava potrošače te privlači i zadržava vrhunske talente, pokazuje usklađenost s regulativom i vodi do diferencijacije tržišta.

Sve su to ključni sastojci za dugoročan rast i profitabilnost i razumijevanje ove teme, a usvajanje ispravnog načina razmišljanja kompanija neophodno je za postizanje ciljeva održivog razvoja. Uspjeh u rješavanju ovih izazova ovisi o suradnji širokog spektra dionika, a poslovna zajednica mora biti dio tog rješenja. Misija PwC-a je graditi povjerenje u društvu i rješavati važne probleme i ponosni smo na naše ljude – zajednicu ljudi s rješenjima koja se bave različitošću i uključivanjem dijelova naše zajednice.

Brzina kojom tehnologija danas napreduje ostavlja velike dijelove zajednice u zaostatku, bez mogućnosti hvatanja koraka i uključivanja u suvremeno tržište rada. Naš program Novi svijet, nove vještine (engl. NewWorldNewSkills) ima za cilj smanjiti taj jaz i pomoći im da se uključe.

Naravno, taj isti program provodimo i za naše zaposlenike, koji na svakodnevnoj bazi uče o novim tehnologijama i razvijaju nove digitalne vještine. Takav pristup omogućio nam je da se na početku pandemije trenutno prilagodimo novonastalim okolnostima i orijentiramo na rad od kuće. Uz ulaganje u edukaciju i razvoj, vodimo brigu i o zdravlju i dobrobiti naših zaposlenika.

Iako je briga za naše zaposlenike uvijek bila naš prioritet, kroz razdoblje pandemije još više je došlo do izražaja koliko smo svi zapravo krhki u razdoblju krize i koliko je važno kad je potrebno ljudima pružiti podršku u svakom smislu. Uz sve oblike tehničke podrške za rad od kuće, za naše smo zaposlenike organizirali i stalnu psihološku pomoć, angažirajući tim stručnjaka koji je uvijek dostupan.

IZGRADNJA POVJERENJA ZA TRAJNE REZULTATE

Kroz naš novu strategiju koju smo nazvali Nova formula (engl. New equation), pomažemo našim klijentima izgraditi povjerenje njihovih dionika i postići trajne rezultate. Vjerujemo da će uspješne organizacije budućnosti biti one koje stvaraju pozitivan krug između izgradnje povjerenja i postizanja održivih rezultata. Nova formula usredotočuje se na dvije međusobno povezane potrebe s kojima se klijenti susreću u svijetu tehnoloških poremećaja, poremećene geopolitike, klimatskih promjena i trajnih učinaka pandemije Covid-19 – izgraditi povjerenje i ostvariti trajne rezultate.

U PwC-u vjerujemo u budućnost koju gradimo zajedno sa svim našim dionicima. U sklopu Nove formule također ulažemo u razvoj znanja i kvalitativnih podataka o održivosti, kako bismo potaknuli razvoj tržišta i što kvalitetnije savjetovali naše klijente o trenutačnim događanjima na tržištu. Jedan takav je upravo i izvještaj PwC State of Climate Tech 2021.

Osim što PwC globalno djeluje kroz razne analize investicija u klimatske tehnologije i suradnju s raznim organizacijama i poduzećima po ovom pitanju, također se trudimo uključiti i djelovati na našim područjima poslovanja. Tako je PwC u regiji srednje i istočne Europe, kojoj pripada PwC Hrvatska, ostvario strateško partnerstvo s Wolves Summitom, te su zajednički pokrenuli CEE Climate Tech pitch stream, s ciljem povezivanja startupa iz cijele regije s utjecajnim investitorima iz cijelog svijeta.

VAŽNOST INOVACIJA

Prema navodima PwC-ovog izvješća State of Climate Tech 2021, Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, komentirao je kako će sljedeći jednorog, odnosno nova poduzeća vrijedna milijardu dolara, biti upravo u području klimatske tehnologije.

Tehnologija nije odgovor, ona iskazuje i pojačava namjeru. Iako klimatska tehnologija sama po sebi nije lijek, imamo mogućnost iskoristiti tehnologiju kao kritičan mehanizam za ubrzano smanjenje emisija u atmosferi (savijanje krivulje emisije prema dolje) i vraćanje svijeta na pravi put prema 1,5°C (prema IPCC-u).

Vratimo se na sam početak; što je to klimatska tehnologija? Klimatska tehnologija definira se kao tehnologija koja je izričito usmjerena na smanjenje emisija stakleničkih plinova ili rješavanje utjecaja klimatskih promjena.

Primjena klimatskih tehnologija može se grupirati u tri široke, sektorski agnostičke (nedefinirane) skupine:

1. tehnologije koje pomažu u ublažavanju klimatskih promjena izravno smanjenjem ili zadržavanjem emisija;
2. tehnologije koje nam pomažu prilagoditi se utjecajima klimatskih promjena;
3. tehnologije koje poboljšavaju naše razumijevanje klime, klimatskih promjena i njihovog utjecaja putem podataka.

Pojam klimatske tehnologije namjerno je širok kako bi uključio mnoge tehnologije i inovacije koje se koriste za rješavanje emisija stakleničkih plinova i široku lepezu industrija u kojima se primjenjuju. Već u izvještaju o klimatskim tehnologijama iz 2020., PwC je istaknuo značajan porast tržišta klimatskih tehnologija, koje je procvjetalo; 2013. bilo je 418 milijuna američkih dolara investicija na globalnoj razini dok se u 2019. taj broj popeo na 16,3 milijarde američkih dolara, što je porast od više od 3.750% u samo sedam godina.

Izvješće za 2021. godinu bilježi daljnje ubrzanje, s prosječnom veličinom ugovora o klimatskim tehnologijama koja je gotovo četverostruka u prvoj polovici 2021. i rastom od preko 200% u smislu ukupnog volumena, iz godine u godinu.

KLIMATSKA TEHNOLOŠKA RJEŠENJA

U analizi, PwC ističe osam ključnih područja izazova koja čine PwC-ov ‘svemir’ klimatskih tehnoloških rješenja. Inovativnim rješenjima u tih osam područja može se ostvariti najveći utjecaj na klimu i klimatske promjene, bilo kroz smanjenje emisija ili prilagodbu na već postojeće i neizbježne promjene uzrokovane klimom.

Važno je istaknuti kako je jedno od ključnih područja upravljanje i izvještavanje o vlastitim utjecajima na klimu, a interes za ovu temu vidimo i kod investitora i kod regulatora. Izvještavanje o utjecajima na klimu postaje obaveza u raznim zapadnim zemljama; od zemalja Europske Unije, Ujedinjenog Kraljevstva, do SAD-a i Kanade. Nadalje, također smo radili i analizu utjecaja, kako bismo utvrdili raspoređuje li se kapital u skladu s njihovim potencijalom utjecaja na klimu.

Svako od ovih područja izazova dodatno se raščlanjuje na specifična tehnološka područja ulaganja u inovativna rješenja; npr. razvoj niskougljičnog cementa i betona, tehnologije za izravno hvatanje zraka, odnosno CO2, razvoj proizvodnje zelenog hidrogena, razvoj niskougljične dostave ili održivih zrakoplovnih goriva i raznih drugih investicija.

GLAVNI ZAKLJUČCI PWC-OVE ANALIZE

Naša analiza utjecaja pokazuje da se od analiziranih tehnologija samo 25% ukupno prikupljenih sredstava usmjerava na tehnologije koje imaju 81% potencijala smanjenja emisija. Ulagači se moraju usredotočiti na usmjeravanje sredstava u tehnologije s kritičnim nedostatkom financiranja koje imaju veći potencijal smanjenja emisija, kako bi potaknule dublju dekarbonizaciju gospodarstva.

Također, od 3.000+ analiziranih start-upova u području klimatskih tehnologija, 97% sredstava ulaže se u tehnologije koje ublažavaju klimatske promjene, a samo se 1% ulaže u prilagodbu, naglašavajući jasan jaz u inovacijama i financiranju. Iako veličina povrata može biti ogromna, investitori moraju imati dugoročan horizont ulaganja kako bi mnoge od ovih tehnologija sazrele.

Isto je tako bitno naglasiti da je realno očekivati propast mnogih ulaganja pa ulagači u klimatske tehnologije također moraju imati veći profil rizika. Tržište klimatske tehnologije, kao klasa imovine, brzo sazrijeva, ona investitorima nudi ne samo financijske povrate, već i priliku za veliki ekološki i društveni utjecaj. Klimatska tehnologija je daleko odmakla od koncepta dokazivanja vrijednosti te privlači čak i one investitore koji do sada nisu ulagali.

Odgovor društva na klimatske promjene uključivat će kombinaciju triju područja klimatskih tehnologija: one koje smanjuju ili zadržavaju emisije, one koje pomažu u prilagodbi na klimatske promjene i one koje nam pomažu razumjeti klimatske promjene i posljedice njihovog utjecaja. Sva tri područja su međusobno povezana, a pristup visokokvalitetnim podacima i praćenje bit će ključni za omogućavanje napora za ublažavanje i prilagodbu.

Međutim, moramo biti svjesni i kako su određene posljedice zatopljenja već osjetne i nepopravljive. Učinke globalnog zatopljenja najviše će osjetiti najsiromašniji u društvu, posebice na globalnom jugu, koji su često bili najniži emiteri stakleničkih plinova, ali koji će doživjeti najteže posljedice.

Upravo tu je značajna prilika za pravednu tranziciju te korištenjem lekcija naučenih iz zemalja koje prednjače u razvoju klimatskih tehnologija, za njihovu primjenu na manje razvijenim tržištima.