Kraš i Studio Sonda osvojili prestižnu dizajnersku nagradu Red Dot za redizajn Dorine

Kraš i Studio Sonda dobitnici su glavne nagrade Red Dot, jedne od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna, u području Brands & Communications Design i kategoriji Packaging Design za novu ambalažu čokolada Dorina. Ovo je prvi Red Dot za Kraš, koji predstavlja potvrdu uspješne tržišne transformacije i modernizacije dugovječnog brenda Dorine te usmjeravanja cjelokupnog poslovanja kompanije u skladu sa suvremenim trendovima. Studiju Sonda iz Vižinade ovo je 17. po redu nagrada Red Dot, što ih svrstava među najuspješnije domaće kreativne agencije.

Suvremen dizajn za dugovječan proizvod

Novi dizajn Dorine potrošači su upoznali početkom ove godine, a odlikuju ga suvremeniji kod karakteristične crvene boje koji je ciljano standardiziran kroz sva pakiranja te minimalno izmijenjen logotip kako bi podsjećao na suvremeni simbol smileyja. Za prezentaciju više od dvadeset okusa korišteni su grafički elementi trokuta koji su se nalazili i na prvim Kraševim čokoladama iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se podsjetilo na 111 godina dugu tradiciju Kraša i višedesetljetnu prisutnost Dorine. Pritom je prikaz okusa različitih Dorina standardiziran, ali i razrađen da komunicira svu širinu ponude. Novi je dizajn donio i unaprjeđenje materijala ambalaže te tako nova flowpack pakiranja, u potpunosti reciklabilna, još bolje čuvaju svježinu i zadržavaju kvalitetu proizvoda. Cjelokupno repozicioniranje tog generacijama omiljenog čokoladnog brenda provedeno je s ciljem osuvremenjivanja, povezivanja širine brenda i postizanja što bolje vidljivosti na polici kroz cjelovitu ponudu, pakiranje, vizualni identitet, prateće promotivne materijale te kampanju.

Jasna vizija za još veću prepoznatljivost

Dizajn ambalaže potpisuje Studio Sonda u čijem su timu sudjelovali kreativni direktori Jelena Fiškuš i Sean Poropat, dizajneri Aleksandar Živanov, Martina Ukić i Sanda Maričić te glavni account manager Mladen Gvozden.

„Dorina je u proteklih 26 godina više puta mijenjala izgled te, iako je jedan od omiljenih čokoladnih brendova na tržištu regije, nije bila sasvim uspostavljena dosljednost brenda kroz ambalažu, boju i prepoznatljivost. Tu smo vidjeli prostor za napredak te smo joj željeli podariti iconic dizajn koji će dovesti do dugoročno bolje vidljivosti na policama i percepcije uistinu široke ponude okusa, ali vidljivo objedinjene pod jedinstvenim brendom. Kada se spoje tržišni rezultati i ovakve reakcije struke u vidu nagrada za dizajn, to je dokaz da smo i mi i brend na dobrom putu i radujemo se ovom uspjehu i produktivnoj suradnji s ekipom iz Kraša. Za Sondu je ovo 17. nagrada Red Dot“, istaknuli su Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori Studija Sonda.

Krašev su tim činili Nikša Farac, senior brand manager, Paulina Jurić, asistentica brand managera, Nevena Pivac, savjetnica za marketing i članica Nadzornog odbora te Marina Knežević, direktorica marketinga.

„Promjena ambalaže prepoznatljivih proizvoda uvijek je velik izazov i posljednjih je nekoliko godina bilo pokušaja redizajna naše Dorine koji nikad nisu ugledali svjetlo dana, ponajprije zbog kompleksnosti odnosno niza okusa koji su kroz dosadašnja dizajnerska rješenja bili prilično zagušeni. Zato smo još više oduševljeni osvajanjem nagrade koja nam je potvrdila da smo uspjeli ostvariti najvažniji cilj – ostvariti bezvremenski dizajn s elementima modernog prikaza sastojaka, uz istovremeno odavanje počasti tradiciji Kraša i neospornoj kvaliteti. Drago nam je što smo u cijeli proces dizajna sa Studiom Sonda, čije je iskustvo u tom području neupitno, bili aktivno uključeni te što smo od samog početka jasno dijelili viziju onoga što želimo – jedinstven, moderan i uočljiv blok na polici s jasnim razlikovanjem široke palete Dorininih okusa i prepoznatljivosti koja je u konačnici dovela i do rasta prodaje pojedinih okusa“, izjavila je Marina Knežević, direktorica marketinga Kraša.

Jedno od najvećih svjetskih priznanja za dizajn

Nagrada Red Dot dodjeljuje se od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnijih u svijetu dizajna. Cilj je nagrade vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Prijavljene radove ocjenjivalo je 24 stručnjaka za dizajn i komunikacije iz cijelog svijeta prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te razumijevanja i emocionalnog dosega spram publike. Nagrade će dobitnicima biti uručene na ceremoniji u Berlinu 28. listopada.